15 aug. 2015

Roiul de albine

Foto de June Elaine Taylor
Cand vedeti un roi de albine in locuri pe care le considerati improprii nu chemati exterminatorii, ci pe cineva care stie cum sa le mute intr-un stup. Albinele sunt prietenele omului!

Se spune ca Albert Einstein a avertizat despre ceea ce s-ar putea intampla daca albinele ar disparea: Daca albinele ar disparea, nu ne-ar mai ramane decat patru ani de trait. Daca nu mai sunt albine, nu mai e polenizare, nu mai sunt plante, nu mai sunt animale, nu mai sunt oameni.
Procesul de disparitie al albinelor e numit “Anomalia Colapsului Coloniei” (CCD – Colony Collapse Disorder) si se produce in momentul in care albinele dintr-un roi dispar brusc, lasand in urma lor, neajutorate, regina si larvele.

Pentru ca exista riscul extinctiei, albinele descoperite in locuri improprii nu trebuie ucise, ci salvate – apicultorul care prinde roiul nu poate decat sa se bucure, pentru ca, intre altele, economiseste ceva bani si isi creste productia de miere, de produse apicole, in general.

Asociatia Apicultorilor Britanici a estimat ca pana in anul 2018 albinele vor disparea in proportie de 99% din Marea Britanie. Cam in aceeasi situatie sunt si americanii. Fenomenul nu este singular: peste 20.000 de specii de plante si 5.000 de specii de animale sunt clasificate ca fiind pe cale de disparitie. Principalele cauze ale acestui fenomen catastrofal sunt distrugerea habitatelor, exploatarea comerciala si poluarea.

Dupa zeci de ani de utilizare a substantelor chimice impotriva daunatorilor din agricultura, pomicultura etc., s-a ajuns la pericolul disparitiei albinelor. Cele mai nefaste rezultate ale utilizarii chimicalelor la scara larga s-au identificat in S.U.A., cand, in anul 2006, s-a descoperit ca milioane de albine au murit – unele insecticide ataca memoria albinelor, iar acestea nu se mai intorc la stup si mor, altele le ucid pur si simplu.

Albinele isi parasesc uneori stupul in care traiau initial si pleaca in cautarea unei noi case, conduse de matca, si unde se vor organiza si dezvolta. Au nevoie de un loc pentru a se dezvolta: uneori gasesc un copac, alteori o crapatura in zidul vreunei cladiri sau un horn. Albinele isi mai pot cladi fagurii pe langa streasina caselor, langa balcoane sau chiar la tocurile usilor.

Printre cauzele care determina familiile de albine sa roiasca se numara si neglijenta apicultorului, supraaglomerarea stupului – situatii in care albinele isi urmeaza regina, pentru ca intr-un stup nu poate exista decat o matca - cand apar concomitent mai multe regine tinere (matci) acestea se lupta intre ele. Uneori, cand colonia devine prea numeroasa (mai sunt si alte cauze), o matca isi formeaza propriul alai si pleaca in cautarea unui salas: roiesc. Momentul e critic deoarece roiul se opreste pe unde considera ca se poate dezvolta. Trebuie prins si dus intr-un stup, altfel toata munca apicultorului care le-a crescut e in zadar.

Atunci cand descoperim un astfel de roi e obligatoriu sa nu speriem albinele prin zgomote puternice, prin aruncarea cu apa pe ele sau – mai rau! – cu benzina, pentru a le da foc. Atunci cand sunt deranjate albinele pot deveni foarte periculoase. Primul lucru: trebuie sunat la numarul de urgenta 112 (sau la un apicultor). Pompierii colaboreaza cu apicultori si, unele sectii, au personal pregatit pentru astfel de interventii. Cei de la Protectia Animalelor au si astfel de atributii dar, din pacate, ei actioneaza mai rar pentru ca cetateanul nu stie unde sa-i gaseasca.

Apicultorul va linisti albinele – ori cu putin fum, ori cu substante speciale - va unge o rama de stup cu putina miere si va ademeni albinele in stup. Cand e gasita matca e cel mai simplu: albinele o vor urma de la sine.

Albinele au un rol vital in polenizarea (reproducerea, altfel spus) a mii de specii de plante. De milioane de ani, de cand au aparut pe Pamant, albinele - la inceput doar cele salbatice, apoi si cele crescute de om - au contribuit la evolutia regnului vegetal.

2 comentarii:

NU sunt medic veterinar si nu pot raspunde la orice intrebare, dar va multumesc ca sunteti aici. Am ales moderarea comentariilor deoarece unii oameni folosesc cuvinte "urâte". Comentariile vor apărea imediat cand le accesez. Mulţumesc pentru înţelegere.