26 nov. 2015

Rahat de câine

Nebunia aceasta cu adunatul rahatului de caine a inceput sa exaspereze pe toti posesorii de caini. Trecatorii - aparent indiferenti - trag cu coada ochiului la fiecare detinator de patruped scos la pascut in lesa. Cum il vede pe unul ca se face ca ploua privind rahatelul din iarba, cum striga la el - nu conteaza ca patrupedul e plimbat de o femeie gravida prin luna a opta de sarcina, nu conteaza ca e plimbat de o persoana varstnica sau o persoana foarte corpolenta - genul de persoane care nu prea se pot apleca dar care - culmea! - si-au permis sa aiba un caine. Nu, dom’le! Legea e lege si se aplica tuturor! Ghici ce! Pe langa litera legii mai exista si spiritul legii si in spiritul legii - si al moralei, daca vreti - persoanele amintite mai sus n-ar trebui “admonestate” pentru ca nu ridica rahatul de caine din iarba (daca-i pe trotuar - mai rar la cainii cu stapan - e suficient sa-l impinga in iarba). Dar nu! Românul e om cu mult respect pentru lege si morala, cu spirit civic, nu gluma, cand e vorba de rahat! Oh, da! Scuipa oriunde coji de seminte, nu selecteaza gunoiul, isi barfeste vecinii, prietenii si neamurile dar face urat daca vede un caine ca se rahateste in zona verde unde picior de om nu trece.

Se pricepe românul la caini? Haida-de! Se pricepe la politica, la fotbal, de ce nu s-ar pricepe si la caini? Vede unul o catelusa ca-si ia pozitia pentru pipi… Se apropie zambitor de stapan si-i spune mieros: “Banuiesc ca veti aduna…” (nu zice cuvintele rahat sau caca, pentru ca i se pare rusinos probabil). Stapanul priveste spre comentator: “Desigur, cand va aface caca; aceasta e femela si acum face pipi - femelele nu prea ridica piciorul pe pom”. “Ah, da?!” o da in spate comentatorul si pleaca, tinandu-si coada intre picioare.

Catelul isi ia pozitia de caca, pe un colt de zona verde izolat. O blonda cu parul valvoi, de la prea mult permanent si de la vant, se opreste si-i spune stapanului de caine: “Sa adunati ce face, pentru si pe aici ar putea trece candva un om”. Stapanul o priveste lung si zice: “Categoric va trece pe acolo cineva, cand va dori sa faca acelasi lucru”. “Domnule, dar legea asa spune: fiecare sa adune”. “Duduie, te bagi ca musca sub coada calului. De unde stii ca nu adun? Uite, am punga, dar pentru ca-ti place sa fii musca o sa las rahatul acolo. Daca vrei, ia-l tu” - ii pune punga in sacosa si-si vede de drum, lasand blonda sa dea din buze ca peştele.

Unde se arunca punga cu rahatul de caine? In cel mai aproiat cos de gunoi. Ghici unde-i, uneori, cel mai apropiat cos de gunoi? Acasa, si acasa poate fi si la doi kilometri distanta. Plimbi punga cu rahat printre trecatori. Perfect. Unii baga-n ei saorma si tu te plimbi cu rahatul pe langa ei - perfect igienic, perfect civilizat.

Arunci punga cu rahat in cel mai apropiat cos de gunoi. Seara vin ecologistii sa curete cosurile - rahatul se aduna la groapa de gunoi de la marginea orasului unde incepe sa… dospeasca, fiind in punga. Apoi, vin unii si dau foc gunoiului… ca asa inteleg ei sa diminueze gunoiul… De ce le-o zice gropi de gunoi cand, de fapt, sunt munti de gunoi? Başca, mai sunt si cautatorii prin gunoaie, dupa resturi de mancare, doze din aluminiu, peturi si altele… Ce placere pentru ei sa dea si de ceva moale… Unii ar avea nevoie de jumatatea de corn din cos, de doze si de plastic sau hartie… Ce fac unii dintre acesti cautatori cu pungile pline cu rahat?! Unii le arunca pe trotuar, altii in containerele asezate din loc in loc pentru ca cei care au haine de prisos sa le puna acolo, de unde vor fi impartite celor care au nevoie… Igienic si civilizat, categoric.

Până sa ajunga gunoierii mai ajung la cosuri betivi care-si descarca nervii sau surplusul de energie pe cosurile de gunoi, imprastiind tot ce-i in ele, inclusiv pungile cu rahat… La fel de civilizat si igienic. Parca ti-ai dori sa nu mai adune nimeni rahatul de caine din zonele verzi unde nu calca cineva altfel decat in mod exceptional, impins de o acuta nevoie fiziologica!

Cand cainele se rahateste pe trotuar sau in locuri pe unde trece chiar si numai un om, in 24 de ore, nici nu trebuie lege pentru a intelege ca trebuie sa-l aduni, sau sa-l impingi in zona verde, dar unde nu calca cineva altfel decat intamplator si foarte rar cei care cosesc iarba (cand rahatul e deja deshidratat) ce sens are? Ca de putit nu pute decat, eventual, in momentul in care e facut. E toxic pentru pamant? Haida-de! Ca-n muntele de gunoi nu-i deloc toxic, mai ales cand arde, in punga, la foc mocnit. Cum o fi pentru cei care, in unele localitati, lucreaza la selectarea gunoiului?!

Cand se rahateste un copil prin astfel de zone verzi - ba chiar in parcuri sau pe la coltul cladirilor - zice lumea ca nu-i bai, doar e copil… Face un barbat pe pom sau pe zidul cladirilor? Eh, lasa-l, ca doar are vezica mica si nu poate tine… In astfel de cazuri unuia sa i se adune rahatul iar celalalt sa faca in borcan - ce mare lucru?! Daca-i lege pentru pastrarea curateniei sa fie pentru toti; nu?

6 comentarii:

  1. ma intreb cum altii in alte tari respecta aceste legi fara prea multe probleme si dileme. Poate pentru ca stiu ca bacteriile care se dezvolta in rahatul de caine (undeva in gama Klebsiella) sunt patogene. Poate ca stiu ca cei mai expusi sunt copiii. Si mai ales pentru ca vad cat rahat se poate aduna. Si pentru ca sunt educati de acasa dar si se auto-educa. Poate ca si amenzile? Si indrumarul de la veterinar unde completeaza niste evaluari crunte: cip obligatoriu, sterilizare obligatorie, lesa obligatorie etc altfel amenzi...amenzi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E adevarat: in unele state trebuie indeplinite anumite conditii pt a ingriji un caine, dar si pensiile si salariile lor sunt toootal diferite. :)
      :) Problema cu (ne)adunatul rahatului de caine de pe asfalt, in special, e si in alte parti de lume - stiu cu certitudine despre Germania, Italia, Belgia, Pennsylvania (SUA).
      Ideea de a aduna rahatul in punga si a-l arunca in cosul de gunoi, de unde va ajunge la muntele de gunoi e o mare greseala din punct de vedere al protejarii mediului (si nu numai) - ar trebui cosuri separate, din motive lesne de dedus...
      Cip obligatoriu mai putin - sunt oameni care au caini dar nu au 50 de lei sa mai dea si pe cip si doar n-or lasa cainele pe strada... :( Zgarda si lesa, insa, categoric ar trebui - pentru siguranta cainelui daca nu pentru siguranta altora. Cat despre sterilizare... stiu trei cateluse care au fost operate si se tin cainii dupa ele ca si inainte... pt ca n-au fost corect executate operatiunile (iar veterinarii au fost diferiti) - si cate or mai fi...
      Incet, dar sigur, se va atinge si la noi gradul de civilizatie pe care il dorim. Sunt convinsa. :)

      Ștergere
  2. taci fututi mortii mati si strange dupa potaia ta. ma doare in pula ca esti gras/a, gravida sau handicapat/a. nu is obligat sa calc in cacat pentru ca tu esti handicapat si ti-ai luat caine

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mergeti prin iarba, de regula? La pascut? Despre zona verde era vorba, dar nu v-ati deranjat sa cititi.
      Sa stiti ca e grav daca va doare unde ziceti. Mergeti la un medic (veterinar, poate?).
      La cum injurati necunoscuti nici nu trebuie sa mai calcati in kk de caine - aveti la gura. :(

      Ștergere
  3. "Iubitorii de animale" să respecte legea care spune că trebuie să-și țină câinii în lesă și să adune fecalele lăsate pe spațiul public de propriul animal de companie. Am tot citit și pe alte site-uri contra-argumente de genul "câinii fără stăpân, copiii care fac mizerie, adulți necivilizați care își aruncă gunoiul la întâmplare". Nu au nicio legătură cu legea care spune clar ce trebuie să faca proprietarii de câini. Așa că, vă rog, proprietari de câini, respectați legea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aveti dreptate, detinatorii de caini ar trebui sa ii tina in lesa, (si) pentru siguranta cainilor propriilor caini.
      Nu sunt contraargumente, sunt doar unele situatii de exceptie - in orice exista exceptii (exceptile confirma regula; nu?)
      In zonele verzi - pentru ca despre acestea e vorba in text, in special, e foarte mult kk de pisica.
      Exista copii care fac mizerie, exista parinti care-si pun copiii cu fundul "la iarba, in parc, sa faca kk; barbati in toata firea uda trunchiuri de copaci si colturi de cladiri; altii vomita unde ii apuca, de la prea mult alcool; unii oameni isi sterg mucii intre degete si dau cu ei de pamant, flegmeaza pe strada... De ce noi, cei care nu flegmam, trebuie sa calcam in "bacilii" alora?! Sa respecte si astia legea.

      Ștergere

NU sunt medic veterinar si nu pot raspunde la orice intrebare, dar va multumesc ca sunteti aici. Am ales moderarea comentariilor deoarece unii oameni folosesc cuvinte "urâte". Comentariile vor apărea imediat cand le accesez. Mulţumesc pentru înţelegere.