19 ian. 2017

Alegerea primului caine

Prezenta unui caine schimba viata celor care il vor ingriji. E o decizie care trebuie tratata cu seriozitate: cheltuielile se vor mari (hrana, vaccinari periodice, jucarii ca exemple), o parte din timpul liber i-o vom dedica acestuia; plecarile in vacanta sau doar excursiile scurte ar putea fi, oarecum ingradite daca nu putem lua cainele cu noi si nu avem in grija cui sa-l lasam pentru o perioada mai lunga de timp - exista, in unele orase, pensiuni pentru patrupede dar e destul de scumpa cazarea si nici nu exista foarte multe pensiuni.

Pentru a lua un caine sa il crestem si a ne bucura de prezenta si jocurile lui trebuie mai intai sa fim siguri ca avem timp pentru el. Cainele trebuie plimbat de trei ori pe zi. Trebuie dus afara dupa o jumatate de ora sau o ora dupa ce mananca, pentru ca fluxul intestinal sa nu se deregleze si astfel cainele sa se constipe sau sa ii se blocheze glanda anala care mai apoi ar trebui vidata la medic. La cainele care va fi liber in curte mai rar se va intalni aceasta problema. Cainele trebuie plimbat cel putin o jumatate de ora de fiecare data sau macar o data din cele trei plimbari zilnice (recomandarea este de doua ore zilnic), tocmai pentru a nu fi sedentar - si la caini, sedentarismul poate duce la anumite afectiuni. Bineinteles, durata plimbarilor si frecventa acestora depinde si de cainele pe care il avem. In caz de urgente, sa zicem, cainele educat poate rezista si 12 ore fara a-si face nevoile (in special femelele) dar nu este indicat sa il scoatem doar de doua ori perioade indelungate.
Daca nu avem timp pentru plimbari lungi nu trebuie sa alegem Dalmatian, orice fel de Retriever sau alti caini crescuti pentru a pastori.
Un caine sedentar are tendinta de a deveni obez si de a se constipa - de aceea e nevoie de plimbari lungi, mai ales in cazul masculilor, care au un adevarat ritual: marcheaza fiecare pom, fiecare stalp delimitandu-si astfel teritoriul. Urina nu va fi eliminata toata in numai cateva minute de plimbare si cainele s-ar putea imbolnavi.

In cazul in care suntem alergici trebuie sa evitam cainii, dar exista si rase potrivite pentru acesti oameni: cainii hipolaergici (dar niciun caine nu e total non-alergic). Acestia sunt caini care naparlesc mai putin sau deloc si au mai putina “matreata”. Sunt chiar si caini care nu au deloc par. Totusi, acesti caini au nevoie de o ingrijire mai atenta. Pentru cei alergici la saliva cainilor nu este nicio diferenta intre rase, iar cei cu alergii severe ar trebui sa renunte la ideea de a avea un caine sau alt animal cu blana desi sunt oameni care, alergici fiind, au adoptat caine si au scapat - in timp - de alergie. Cel mai bine, inainte de a ne hotari sa luam cainele dorit, este sa petrecem un timp in preakma acestuia si sa vedem daca se declanseaza alergia.
Dogul german si alte cateva rase saliveaza abundent mai ales vara.
Trebuie luat in calcul si aspectul naparlirii (primavara si toamna). Parul pe care il lasa cainii prin casa, de exemplu, poate fi destul de greu de adunat si trebuie sa avem timp pentru a face aceasta zilnic. Parul cainilor cu blana multa cade mai mult decat al celor cu blana scurta. Cainii nu lasa par doar in perioadele de naparlire. Daca va sperie ideea parului lasat peste tot in casa si pe haine, ori va asumati "corvoada", ori va luati un foxterrier, un caniche sau alta rasa care lasa par foarte putin, ori renunti la caine.

De asemenea, daca nu suntem o fire calma ar trebui sa evitam rase precum Dobermanul, Pitbullul si altele deoarece acesti caini au tendinta de a riposta chiar si impotriva stapanului atunci cand sunt pedepsiti - sau se striga la ei - si in mintea lor stiu ca nu au facut nimic gresit: cainelui nu i se pare gresit sa dea iama in stratul cu flori, de exemplu. Daca avem o gradina la care tinem ar trebui sa evitam rasa terrier deoarece au obiceiul de a sapa.

Sexul cainelui este, uneori, important. Femelele sunt mai afectuoase, mai jucause, mai atasate de stapani, mai grijulii si nu exista riscul sa plece dupa mascul in perioada de imperechere, dar pot fi si mai agresive cu strainii cand e vorba despre “familia” lor. In perioada de imperechere femela “e la ciclu” si cateva picaturi de sange tot vor pica pe undeva, desi ea va avea mare grija sa nu se intample. Pe masura ce imbatraneste, asta se va intampla mai rar, mai putin. Prima data ar putea fi mai complicat dar nu e regula.
Masculii sunt mai sobri, mai independenti si mai dificili. Educatia necesita mai multa fermitate si cainele va executa si recunoaste comenzile unui singur stapan: ale celui care reuseste sa-l domine. Dar cat ar fi cainele mascul de educat, instinctul il domina: cand simte o femela in calduri fuge cu prima ocazie. Pentru protejarea lor (mai ales in perioada de imperchere) e obligatorie lesa, altfel exista riscul sa-l pierdem. El va reveni - mai devreme sau mai tarziu - in exact locul unde si-a lasat stapanaul dar stapanul nu mai e acolo: a plecat sa-l caute.
Nu alegeti un caine mascul in ideea ca scapati de unele probleme pe care vi le-ar ridica femelele, veti da de altele, mai ales daca lasati cainele sa se imperecheze la intamplare. Bruceloza este o boala foarte grava, care se transmite la caini pe cale sexuala si la om, prin contactul cu secretiile cainelui infectat dar faciliteaza aparitia de noi catei nedoriti de cineva, unii agresivi, care vor bantui pe strazi.

Talia si personalitatea cainelui sunt importante in momentul alegerii. Cainii de talie mica se adapteaza foarte usor intr-un apartament, ca si cele mai multe rase de talie mijlocie dar cei de talie mare prefera curtea - oricum, un spatiu mai mare. Cainii de talie mica sunt foarte temperamentali si nu stau locului o clipa. Cainii de talie mare, in bucuria lor de a va vedea - chiar si dupa o absenta de 15 minute - v-ar putea darama cu bucuria lor, daca nu-i educati sa nu sara pe dumneavoastra. La fel, dand din coada de bucurie, pot darama obiectele de décor de mici dimensiuni. Cainii nu sunt constienti de forta lor.
O persoana agitata si activa are nevoie de un catel energic; o persoana calma are nevoie de un catel linistit. Uneori insa, contrastele se atrag - o persoana melancolica nu are decat de castigat daca isi alege un terrier zbuciumat si tonic.

Cand stim ca vom tine cainele in curte trebuie sa luam in calcul clima din zona, pentru ca nu toti cainii sunt rezistenti la frig si nu toti suporta caldura foarte bine. Caini precum cei din rasa Huski (sau metisii acestuia), Saint Bernard, ca exemplu, sufera in anotimpul cald si au nevoie sa li se asigure un loc racoros - fie in curte fie in apartament. Un caine de talie mare sau mijlocie nu va avea suficient spatiu intr-un apartament de bloc, mai ales daca este dintre cei foarte energici, cum ar fi cainele din rasa boxer sau metisii acestuia. Desi se pot acomoda in apartament si astfel de caini e nevoie de multa rabdare pentru a-i educa - unii caini au personalitate forte puternica si destul greu (in sensul ca e nevoie de multa rabdare) pot fi educati - Cockerul intra in aceasta categorie dar si Pekinezii.
Chiar si cainele care va fi tinut in curte are nevoie de cel putin o plimbare mai lunga pe zi.

Cainele are nevoie de un spatiu numai al lui, unde sa se retraga cand doarme, cand aveti musafiri sau cand simte ca are nevoie de liniste. E nevoie de un cos adaptat taliei (exista si paturi speciale pentru ei), o saltea sau o patura asezate intr-un colt linistit al casei ar fi suficient. Recomandarea este sa nu se aseze patura direct la nivelul solului pentru a se evita eventuali curenti de aer sau frigul care patrunde cand aerisiti, chestiuni care pot afecta cainii - in special la ochi si urechi dar si la rinichi sau plamani (unele rase au, genetic, predispozitie la afectiuni ale anumitor organe).

Cainii pot latra in cele mai neasteptate momente! Cainii latra la orice zgomot care li se pare suspect, latra cand aud alti caini latrand sau cand ii simt in zona – in special cei care sunt tinuti in curte. Nu-i deloc placut sa fii trezit in miez de noapte de latraturi. Educatia are un mare lor pentru a combate acest aspect, dar totusi, nu va putea fi educat un caine sa nu latre - doar un dresor poate face aceasta cu succes. Latraturile pot deranja vecinii si pana il educi ar trebui sa stii ca sunt oameni capabili sa inteleaga acest aspect. Multi caini, daca nu sunt educati sa stea singuri in casa, vor latra nu doar cand esti plecat din casa dar si atunci cand ii lasi singuri intr-o camera.

Daca avem copii trebuie sa alegem o rasa prietenoasa cu acestia, desi un pui de caine care creste alaturi de un copil va fi foarte atasat de acest copil si niciodata nu-i va face rau deoarece creste obisnuit sa fie tras de urechi si de coada si de blanita. De preferat, insa, e sa evitam pe cat posibil contactul direct intre copiii foarte mici si animalute pentru ca firele de par ale animalului ajung pe manutele copilului si apoi in gura si inghitirea sau aspirarea firelor de par e periculoasa. Cat de curat ar fi cainele poate avea paraziti si muscatura, chiar in joaca, poate fi periculoasa - cainele nu stie ca puiul de om e mai sensibil decat semenii lui. In plus, si copilul poate fi un pericol pentru caine: ii poate rani ochii, ii poate frange labutele (cand e pui), ii poate introduce vreun obiect in ureche sau nari etc.
Daca inca nu ai copii dar ai in plan (sau nu, dar se iveste) trebuie sa stii daca vei renunta la caine cand va veni copilul in lume. Cainii se pot imbolnavi daca le este schimbat stapanul dupa doi ani, in special. Cainele se ataseaza foarte puternic de “familia” lui si nu va intelege de ce este respins si abandonat - cei care l-ar prelua, eventual, au nevoie de multa rabdare si dragoste si nu intotdeuna au scucces. Cand spatiul cainelui in casa e strict delimitat nu va exista o problema ca patrupedul sa fie la distanta de copil.

Alegerea unui caine adult poate fi mai dificila - in sensul ca nu puteti sti la ce sa va asteptati - fie ca alegeti un maidanez simpatic fie ca gasiti un caine de rasa pierdut de stapan. Un astfel de caine isi doreste mai mult decat orice siguranta si afectiune. Cand i le veti oferi va alegeti cu cel mai credincios prieten pe care il poate avea cineva. Totusi, trebuie sa fiti atent si sa fiti sigur ca va puteti asuma cresterea unui caine adult. Dupa varsta de doi ani un caine isi schimba mai greu - sau deloc - personalitatea, comportamentul sau fiind deja format. Oricat de bland poate parea cu oamenii nu stiti daca este asa cu toti. Nu stiti daca e invatat sa socializeze cu alte animale (caini, pisici si altele), nu stiti cum se comporta in preajma copiilor. Nu stiti nimic despre trecutul sau si trebuie sa invatati.
<><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><> 

Repostare (din sept.2013) de pe alt blog personal, din motive ”categorie blog”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

NU sunt medic veterinar si nu pot raspunde la orice intrebare, dar va multumesc ca sunteti aici. Am ales moderarea comentariilor deoarece unii oameni folosesc cuvinte "urâte". Comentariile vor apărea imediat cand le accesez. Mulţumesc pentru înţelegere.