Pagini

17 aug. 2023

Lemur rosu ciufulit. Reflexii in oglinda

Lemurul rosu (ruginiu) este una dintre cele mai mari primate din Madagascar si cel mai mare membru al familiei Lemuridae. Lungimea corpului este de 53 de centimetri, iar coada e lunga de 60 cm. Femelele sunt putin mai mari decat masculii. Lemurul rosu are blana lunga si moale. Este una dintre cele doua specii Varecia, adica Varecia rubra; cealalta specie este lemurul alb-negru (Varecia variegata).

lemur rsu plimbandu-se pe mal de apa si imaginea se reflecta in oglinda apei

M-am gandit sa aduc in jocul Reflexii in oglinda, lansat de SoriN si preluat de Carmen pe blogul Intre vis si realitate, un lemur rosu ciufulit. Bine, poate ca in poze n-o fi acelasi dar imi imaginez ca este.

In continuare nu mai e despre reflexii in oglinda, dar are legatura cu lemurul oglindit.


Comportamentul lemurului rosu

Este un animal foarte curat si petrece mult timp ingrijindu-se. Lemurul rosu e animal diurn, cel mai activ fiind dimineata si seara.

Lemurii rosii sunt intalniti in padurile tropicale din Masoala, in nord-estul insulei Madagascar. Traiesc de obicei in grupuri mici, matriarhale, de 2-16 indivizi, dar au fost documentate si grupuri mari, de pana la 32 de indivizi. Grupuri mari formeaza uneori in timpul sezonului ploios (fierbinte, din noiembrie pana in aprilie), cand hrana e din abundenta. In timpul sezonului uscat, mai racoros (din mai in octombrie) se vor separa pentru a-si procura hrana singuri atunci cand hrana se gaseste mai greu. Acest comportament al lemurilor rosii este neobisnuit – majoritatea lemurilor diurni raman impreuna si se hranesc in grupuri mari chiar si in sezonul uscat.

Cercetarile sugereaza ca, in general, atat lemurii rosii cat si cei alb-negru traiesc in perechi monogame sau in grupuri mici. Comunica intre ei prin apeluri puternice care pot fi auzite de la distante foarte mari.

lemur rosu, in Madagascar, privind spre aparatul foto

Hrana lemurului este compusa mai ales din fructe (smochinele le plac foarte mult
), nectar si polen dar se hranesc si cu frunze, seminte si muguri atunci cand hrana nu e suficienta.

Desi traiesc in parti diferite ale Madagascarului, lemurul rosu si lemurul alb-negru au un limbaj care ii ajuta sa se inteleaga reciproc.


Durata de viata si reproducerea lemurului rosu

In salbaticie traieste 15-20 de ani si poate ajunge la varsta de 25 de ani in captivitate (e cunoscut un lemur care a trait aproximativ 33 de ani).

Lemurii rosii ating maturitatea sexuala pe la varsta de doi ani si incep sa se reproduca de la varsta de aproximativ trei ani.

Toti lemurii (si multe mamifere din Madagascar) au un sezon fix de reproducere: spre sfarsitul sezonului secetos pentru ca puii sa se nasca in sezonul ploios, cand hrana este mai multa.

Perioada de gestatie este de 102 zile – femela da naștere la doi-trei pui, de regula, dar uneori are si șase pui. Spre deosebire de celelalte primate diurne, puii de lemur rosu sunt ingrijiti de mama in cuiburi construite din crengute, frunze si blana la circa 10-20 de metri inaltime. Acești pui nu sunt la fel de bine dezvoltati la naștere ca puii altor lemuri pentru ca perioada de gestatie e foarte scurta. Puii, neputandu-se tine de mama sunt mutati de aceasta unul cate unul. Cand mama trebuie sa plece din cuib la cateva zile dupa naștere va ramane de paza tatal. La varsta de patru luni puii de lemur rosu sunt intarcati.

Cercetatorii estimeaza ca peste 50% dintre pui nu ating varsta de trei luni pentru ca mor cazand din copaci.


Specie amenintata cu extinctia

Lemurul rosu este in pericol critic de disparitie mai ales din cauza exploatarilor forestiere, mineritului, vanatorii, cicloanelor, eroziunii, incendiilor in habitatul lor, comertul ilegal cu animale de companie. Au si pradatori naturali: șerpii mari, focile si vulturii, de exemplu.

lemur rosu plimbandu-se cu coada neagra si stufoasa ridicata

In anul 1997 a fost creat Parcul National Masoala, fapt care a ajutat la protejarea speciei, dar multi lemuri nu traiesc in limitele parcului si sunt expusi unui risc ridicat.

Populatia lemurilor este obiectul unui Plan de Supravietuire a Speciilor, program in cadrul caruia mai multe gradini zoologice colaboreaza pentru cresterea si ingrijirea populatiei captive.

Din poza urmatoare privește cu mirare un lemur alb-negru ciufulit.

un lemur alb-negru ciufulit agatat de o creanga, privind el stie unde

Bine ca nu poate vedea viitorul – si aceasta specie este in pericol de disparitie.

Sursa foto: Adventure Travel Romania

sursa info: wikipedia

10 comentarii:

  1. Sunt foarte interesanți, și din câte am văzut în niște filmulețe foarte agitați. Mulțumesc pentru informații, nu știam mare lucru despre ei!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daaa, sunt agitati. 😊 Cel mai des am avut ocazia sa vad filmulete si documentare cu lemuri alb-negru cu coada inelata (in dungi circulare) - tare-mi sunt simpatici.
      Cu placere! Multumesc pentru interes!

      Ștergere
  2. Lemuri roșu am văzut pe viu la Zoo București. La Zoo Sibiu am văzut lemuri cu coada inelată. E ultima zoo vizitată și-mi amintesc mai mult de acolo. Chiar agitati acești lemuri.
    Mulțumim de informații, Diana!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La Zoo Bv sunt numai lemuri cu coada inelata... Au niste mutrisoareee... 😊
      Cu placere! Si eu iti multumesc! ❤

      Ștergere
  3. Ce dragut eeeee 🥰😍
    Cand eram mica (copil) visam sa am o maimutica, indiferent ce specie ☺️
    Ce jucause si dragalase sunt.
    Si pozele verosorilor sunt deagalase 😉
    Pupici si imbratisari de la Trio pentru Quattro 😘😘🐾💞

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tare scumpici sunt (si) maimutoii acestia! 😊 ❤
      Eu voiam, copil fiind, neaparat una mica-mica! 😃 Vazusem prin filme (sau cine stie pe unde) si i-am batut la cap pe parinti ca vreau si eu! 😊
      Imbratisari si ganduri bune si de la noi pentru voi! 😘 💖 🐾

      Ștergere
  4. Banuiesc ca asta e un alt blog al tau? O sa-l adaug!
    Simpatic lemurul si toate ideile despre el.
    Mi-ar placea un plus cu astfel de ochi!
    Pupici si seara frumoasa, Diana draga! ❤️😘

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, un blog de care mai mereu uit - daca poti sa crezi! 😃 L-am deschis intr-un alt scop, dar mai apoi l-am lasat pentru a scrie despre "necuvantatoare", dar tot pe kundalini am scris si despre leu, tigru, lup... of-of! Nu stiu ce-o sa ma fac cu mine. 😊
      Buna idee! Un plus cu astfel de ochi! 💖
      Iti multumesc, Suzana draga! Noapte buna, zi frumoasa! Pupici! ❤ 😘

      Ștergere
    2. Gata, te-am plantat. Am avut probleme cu netul la calculator. Cine stie ce spiridus s-a jucat cu mine...😃
      Tu cu tine sa fii bine, ca asa e frumos! Si nu mai ofta,
      ca nu asa se rezolva lucrurile!
      Pupici! Sper sa reusesc si eu reflexiile si mai am si altele.
      Un weekend placut, Diana draga! ❤️😘

      Ștergere
    3. Noh, vezi de ce oftez? Abia acum vad mesajul tau. 😊 Oftand imi... curat supapele. 😊 Si pornesc, voiniceste, de unde am ramas.
      Si eu am probleme cu net-ul de cand ne-au fortat la router... Caut energie sa-i sun si sa le pretind cablu. 😃
      Iti multumesc, Suzana draga, ca m-ai plantat pe blog la tine. ❤ Pupici!

      Ștergere

NU sunt medic veterinar si nu pot raspunde la orice intrebare, dar va multumesc ca sunteti aici. Am ales moderarea comentariilor deoarece unii oameni folosesc cuvinte "urâte". Comentariile vor apărea imediat cand le accesez. Mulţumesc pentru înţelegere.