Pagini

9 mai 2025

Prințul Broscoi. RiO

Dacă nu vă place să vedeți broscuțe nici măcar în poze vă rog să nu mergeți mai departe. Mie-mi plac și broaștele (care nu sunt țestoase) - nu in sensul că aș alege vreuna ca animal de companie, să o văd cum țopăie prin casă, dar... Mai știi?! De-ar rămâne de dimensiunea puilor... probabil că n-aș zice nu, dar aș ține-o închisă, să nu calc pe ea. De-ar citi mama s-ar scutura ca de friguri și cred că ar veni la mine doar dacă o asigur că broscuța de companie e in vizită la alții.

Utilitatea broaștelor

Sunt broscuțele utile pe Terra?! Evident că sunt! Altfel n-ar fi fost inventate.

Broasca e amfibian, și e foarte sensibilă la poluare - altfel spus, dacă dispar broaștele de pe unde erau multe înseamnă că gradul de poluare e mare. Prezența broaștelor indică faptul că există echilibru biologic in ecosistem, chiar dacă acesta conține numitele macro-deșeuri (fiare vechi și alte gunoaie). Sunt sensibile și la viroze și la mucegaiuri acvatice.

Am adus o vietate cu ochi galeși în jocul imaginilor: Reflexii in oglindă, inițiat de SoriN și găzduit azi de Carmen pe blogul Între vis și realitate.

Broasca înotând între frunze de nufăr

Sursa fotografii: https://pixabay.com/users/simonevomfeld-1203972/

Broasca privind în față în timp ce înoată

Hrana broaștelor

Broasca adultă se hrănește cu omizi, limacși, melci mici, insecte adulte, râme și altele - cam tot ce mișcă pe uscat și e suficient de mic pentru gura ei. O broasca de baltă, de exemplu, poate mânca o sută de țânțari pe noapte. Broaștelor le plac mult și căpușele.

Mormolocul (puiul de broască) e omnivor: roade alge, cadavre de insecte, de pești, icre moarte - altfel spus, igienizează ecosistemul. In cazul in care nu au suficientă hrană, mormolocii se mănâncă între ei: cei mari atacându-i pe cei mici, reușind astfel să perpetueze specia.

Broaștele sunt o specie amenințată cu extincția

Amfibienii sunt o specie amenințată cu extincția, rata de declin, afirmă cercetătorii, e mai mare decât oricând. Din 1980 și până azi au dispărut complet circa 200 de specii de amfibieni, la nivel mondial. Vreo 2000 de specii sunt in pericol, tot la nivel mondial, din cauza omului: poluare (pesticide, toxine, chimicale), distrugerea/micșorarea habitatelor, diferite specii invazive, schimbările climatice, supraexploatarea lor pentru pet shop-uri și pentru consum in restaurante. Fără broaște ecosistemele vor fi serios deteriorate și va avea de suferit și omul. Pe la mijlocul anilor 2000 a început o campanie Salvați broscuțele!

1 mai 2025

Lup la scaldat. RiO

Lupul se numără printre animalele mele preferate. Mmmm. De fapt, cred că... mai toate animalele se numără printre preferate. Oricum, lupul mi se pare un animal fascinant (între altele 😊) și am ales o poză cu un lup, o poză potrivită în jocul Reflexii in oglindă, joc inițiat de SoriN și găzduit azi de Carmen pe blogul Între vis și realitate.


Sursa foto: https://pixabay.com/users/pixel-mixer-1197643/

Sunt sigură că lupul nu este un animal nerecunoscător, dar copiez mai jos fabula Lupul și Barza, de Jean de La Fontaine:

Poftit odată la un praznic,
Un Lup lihnit, mâncău năpraznic,
S-a lăcomit atât, încât
I s-a înfipt adânc în gât,
O așchie de os.
Dar spre norocul Lupului,
S-a nimerit prin partea locului
O Barză care i l-a scos.
Barza, gata,
Cere plata.
Îți mai arde și de șagă?
Scapi din gura mea întreagă
Și mai vrei, acum, pitaci?
Zău, cumătră, știi că-mi placi?
Șterge-o, rogu-te, degrabă!
Și să nu-mi mai cazi în labă!