10 iun. 2016

Pisica pierduta. Cum cauti pisica pierduta.

Metodele de cautare sunt asemeantoare cu cele din cazul cainilor pierduti.
Metodele de cautare in cazul pisicilor sunt prea puţin diferite intre o pisica obisnuita numai in interior si pisica de exterior, care sta prin curte sau in faţa blocului si dintr-o data dispare. Cea care e obisnuita afara s-ar putea sa nici nu fie pierduta, ci plecata sa exploreze.
Daca pisica este una care a trait numai in casa si dispare, daca a apucat sa iasa poate fi gasita usor: fiind pe teren total necunoscut e posibil sa se ascunda, deci trebuie sa o gasiti; pentru a o gasi trebuie sa o cautati efectiv deoarece s-ar putea sa fie ascunsa si sa nu zica nici pis de cate ori treceti pe langa ea si o chemati pe nume sau doar cu pis-pis. O cautati inclusiv in locurile cele mai stramte sau unde nu v-ar da prin minte ca ar putea fi. Fie ca e o pisica de interior care scapa in libertate, fie ca e o pisica de exterior care dispare din zona de confort, din cabinetul veterinarului, din masina, cand sunteti in vacanta etc, se cheama ca pisica e pierduta pentru ca se afla pe un teritoriu necunoscut.
Pisicile de interior nu au tendinta de a se deplasa pe distante lungi, dar cele de exterior da. Pisicile, fie de interior fie de exterior, daca au o fire aventuroasa tind sa plece la plimbare cu prima ocazie ivita, iar daca se sperie, cumva se defecteaza „busola” interioara si nu mai gasesc drumul spre casa. Si cam orice poate speria o pisica: traficul, copiii galagiosi, sunete puternice si multe-multe altele. Indiferent care e temperamentul pisicii, nu asteptati, incepeti cautarea.

Pisicile seamana intre ele mult mai bine decat seamana cainii si e posibil ca nu oricine sa recunoasca diferentele si va anunta ca gasita o pisica straina – dar mai bine asa decat deloc. Dupa mai mult timp petrecut pe strazi aspectul pisicii se poate schimba destul de mult.

Pisica obisnuita sa fie libera tot timpul sau doar partial e posibil sa nu fie pierduta, ci doar sa se ascunda dintr-un motiv sau altul: s-a speriat de vreun caine, a fost batuta sau amenintata de vreo pisica straina, poate un om rau a lovit-o... Pisica fuge si se ascunde la nu o prea mare distanta de casa: in curtea vreunui vecin, poate, sub vreo masina parcata in apropiere (s-o cautati si pe rotile masinilor parcate, sub aripa) etc.
Atunci cand o pisica libera sau semi-libera dispare e mai dificil pentru ca pot fi mai multe cauze: a ramas blocata undeva, e ranita, a fost luata de cineva bine sau rau intentionat, ucisa de vreun caine, de om, de masina... Poti s-o cauti si uitandu-te dupa... smocuri de blana, dupa pisici moarte lasate pe margine de drum... E o situatie trista, dar vei scapa de intrebari daca afli care ar fi putu fi situatia pisicii. Daca a fost luata, poate a vazut cineva; la fel daca a fost ranita sau ucisa cu intentie sau nu...

Pisicile au o capacitate remarcabila de a gasi drumul spre casa de la mari distante. Unele pisici, insa, nu au aceasta aptitudine sau sunt foarte speriate pentru a putea sa se intoarca.
Cand pisica obisnuita sa fie libera nu mai vine acasa, de regula s-a intamplat ceva cu ea. Ori a plecat sa se imperecheze – daca nu e sterilizata / castrata (si chiar daca este, in anumite cazuri) – ori a suferit vreun accident, ori a fost luata de cineva care a placut-o si a crezut-o (sau nu) ca fiind fara stapan (daca nu avea macar o zgarda cu numar de telefon, adresa; sau cip); daca e ranita (nu foarte grav), inchisa sau flamanda pisica miorlaie, de regula.

Pentru a reusi sa gasim pisica pierduta trebuie sa ne orientam si dupa temperamentul acesteia. E o pisica lenesa sau una activa, curioasa? E o pisica sociabila cu oamenii sau din contra? Daca e o pisica sperioasa va fi, cel mai probabil, undeva aproape. Daca e o pisica voluntara, aventuroasa, e probabil sa se fi deplasat pe o distanta de chiar cativa kilometri si atunci trebuie cautata serios, lipind afise, intreband vecinii, dand anunturi in ziar, pe site-urile de profil sau retele de socializare.

Foarte important. O pisica ranita sau speriata nu miorlaie. Daca cea speriata nu e intr-un pericol imediat, cea ranita (otravita) este. Din acest motiv, pisica trebuie cautata intensiv, asa cum cautam... un lucru strict necesar, rasturnand totul cu josul in sus.
Cele mai multe pisici se ascund in tacere dar, la un moment dat, de sete sau de foame vor miorlai si se vor intoarce acasa; unora le ia cateva ore până sa rupa tacerea, altora zile (intre 10-12 zile) - si ar putea face aceasta fiind ascunsa chiar in casa, sau in curte (undeva in apropiere).
Si inca ceva: e posibil ca pisica sa nu vrea sa fie gasita, chiar daca nu e speriata si... numai ea stie motivul.

Solutii de a gasi pisica 
Solutii de a gasi pisica sunt multe, si fiecare poate completa lista in funcite de temperamentul pisicii pe care a pierdut-o, in functie de preferintele acesteia s.a.m.d.
In primul rand e cautarea, la propriu, cum am scris mai sus, imediat ce am constatat ca lipseste. Trebuie cautata in zona unde s-a pierdut si numai apoi mai departe. Daca v-ati mutat de curand, sau daca aveti o pisica preluata de la cineva care a crescut-o mai multi ani incercati la adresa veche – daca exista posibilitatea fizica de a ajunge acolo. Daca a fugit din cabinetul veterinarului, de exemplu, o cautati in acea zona mai intai.

Luati cu voi o lanterna, pentru a cauta si in locurile intunecoase – lumina lanternei va face ca ochii pisicii sa straluceasca in intuneric.

Chemati-o pe ton scazut, linistit – pisica ascunsa e o pisica speriata si nu va raspunde nici chiar stapanului daca e strigata pe un ton disperat (se va teme sa-si paraseasca ascunzatoarea). Din cand in cand opriti-va si ascultati cu atentie; poate miorlaie cu glas scazut, poate se misca si se aude vreun fosnet…

Pe cat posibil, indepartati celelalte animale (si pasarile) – rugati vecinii care au pisici sa le tina un timp in casa – poate ca vreuna a speriat-o pe a voastra; rugati pe cei care au caini sa ii tina legati un timp (daca locuiti la casa si vecinii au caini); indepartati chiar si cainele familiei din zona, unde e cazul. Sunt pisici care se inteleg foarte bine cu un caine si e posibil sa reactioneze daca ii simte prezenta, dar nu e obligatoriu. Pe de alta parte, cainele familiei ar putea “lua urma pisicii”. Exista si caini dresati special sa ia urma pisicilor (n-am auzit sa fie si in România, dar nu stiu sigur). Chiar si gainile ar trebui inchise un timp, mai ales daca pisica a disparut la scurt timp dupa ce au fost aduse aceastea (sau alte vietati de curte sau de casa).

Daca pisica are vreo jucarie preferata luati-o cu voi in cautari si miscati jucaria – s-ar putea s-o vada si, auzindu-va vocea calma, sa iasa la joaca. Scuturati cutia cu mancarea ei preferata (bobitele) – sunetul familiar ar putea s-o scoata din ascunzatoare. Chiar si sunetul pe care-l face deschiderea conservei sau a plicului cu mancare ar putea sa o scoata din ascunzatoare daca e prin apropiere, mai ales daca e o mancare cu un miros puternic. Pisicile sunt reticente cand aud chiar si zgomote familiare dar pe timp de noapte ar putea functiona, mai ales mirosul mancarii (noaptea si mirosurile sunt mai puternic percepute). Lasati mancarea acolo si ascundeti-va, urmarind un timp, poate apare pisica.

Rugati-va prietenii si vecinii sa participe la cautare (chiar si pasiv, la modul: daca o vad sa va anunte). Cel care vede pisica e bine sa cheme proprietarul, care e cel mai indicat sa se apropie de aceasta, sa n-o sperie. In niciun caz sa nu alergati spre ea, ci sa va apropiati incetisor, eventual cu ceva din mancarea preferata a pisicii. Le oferiti lanterne si celor care se ofera sa caute activ. Lipiti afise color, in care sa descrieti pisica si scrieti un numar de telefon de contact dar si o recompensa pe care o puteti oferi. Daca primiti un anunt ca cineva a vazut o pisica asemanatoare, chiar daca credeti ca nu e a voastra, verificati, totusi.
Nu va sfiiti sa intrebati trecatorii (si aratati-le si poza pisicii, daca aveti) – mai ales pe cei care au drum prin zona zilnic (locuiesc acolo sau isi plimba cainii, nepotii etc.). Si postasul poate fi intrebat, si femeia de serviciu a blocului, eventual lucratorii din zona, vanzatorii s.a.

Repetati cautarea noaptea, cu lanterna, strigand pisica incetisor. Noaptea e liniste si sansele ca pisica sa iasa din ascunzatoare sunt mai mari penmtru ca se simte mai in siguranta la adapostul intunericului.
Nu va pierdeti speranta. Pisicile au obiceiul sa se ascunda cand sunt speriate si apar uneori dupa zile, saptamani si chiar luni – ele nu stau in acelasi loc, se deplaseaza dintr-un ascunzis in altul mai ales noaptea.

Unde sa cauti pisica: oriunde!
Cand e speriata alege, de regula, primul ascunzis pe care il vede si acesta poate fi un tufis des, un pom, o gura de burlan, un garaj, o pivnita, o gura de canalizare sau de aerisire. Cautati bine cate o zona delimitata in fiecare zi si reveniti mereu si in zonele unde ati cautat. Cele mai multe pisici au obiceiul sa ramana si cateva zile in primul ascunzis gasit pana sa raspunda chemarii. Intr-o zona unde sunt si case rugati vecinii sa se uite si ei prin curte, beci, pod etc.
Cautati si in locurile inalte: pe acoperisuri, pe garduri inalte, in pomi. Se poate ascunde in cine stie ce spartura de pe un zid inalt. Atunci cand e speriata poate urca la inaltimi destul de mari si o pisica grasa sau una batrana. Trebuie cautata si in locuri calde, mai ales daca e rece afara: in camera unei centrale de bloc, in spatele unui aparat de incalzit si chiar la motorul unei masini care ar fi fost parcata in zona de putin timp. Nu ezitati sa cautati intr-o cladire aflata in constructie sau in ruina.
Pisicile sunt curioase. Ganditi-va la un loc in care ar fi putut ramane captiva: pe un santier, in moloz sau echipamente in care ar fi putut cadea sau ar fi putut ramane blocata, imobilizata; vecinii ar fi putu inchide pisica in gartaj sau intr-o scara de bloc fara sa observe; poate a sarit in vreun camion parcat pentru descarcare / incarcare marfa sau chiar in autoturismul cuiva (daca e obisnuita sa fie plimbata cu masina) si daca cei care s-au trezit cu ea in masina au alungat-o pisica e intr-un teritoriu strain si foarte speriata. La fel de bine pisica ar fi putut ramane blocata undeva in casa, sub sau intr-o piesa de mobilier, intr-o incapere in care a intrat fara sa va dati seama, in spatele cartilor, prin vreun cos cu rufe, in spatele draperiilor, in spatele diverselor aparate; s-ar putea ascunde, speriata, prin casa, daca a auzit vreun zgomot puternic.

Ce puteti face pentru a determina pisica sa revina.
Lasati afara (chiar si pe distante mai lungi, din loc in loc) obiecte cu mirosuri familiare: asternutul pisicii, o jucarie preferata, un tricou sau alt obiect vestimentar pe care il purtati direct pe piele si pe care nu l-ati spalat (daca locuiti la curte), ceva de mancare, apa in caz ca iese noaptea din ascunzatoare. E bine sa fie mancare cu miros puternic. Mancarea speciala pentru pisici nu va functiona in acest caz, ci mai repede alegeti ton, ficat, sardele sau ce credeti voi ca va atrage (si) pisica. Puneti mancare intr-un recipient inchis, in al carui capac faceti gauri – sa iasa mirosul. Pisica voastra ar putea ajunge la vas si faptul ca nu poate ajunge la mancare o va determina sa ramana in preajma. Sigur, aceasta metoda poate atrage si alte pisici, dar si alte animale. Si ar trebui sa stea cineva la pândă (iar daca vede pisica sa nu se repeada spre ea, ci sa se miste incetisor, sa deschida usa, sa-i lase undeva mancare poaspata si sa se retraga apoi, lasand usa deschisa (sau, dupa caz, altele de gen).
Un aparat de monitorizare a bebelusilor ar fi numai bun langa usa de la intrare (cand locuiti la curte, desigur): unul afara si celalalt langa pat, dat la maxim, pentru a auzi pisica in caz ca miauna sau... un aparat foto digital cu infrarosu, din cele folosite de cei care studiaza comportamentul animalelor salbatice si care se declanseaza la miscare. Pisicile sunt teritoriale si ar putea reveni acasa din cand in cand si daca nu e nimeni pe acolo s-ar putea sa nu ramana. Mai pot fi folosite capcane speciale, dar nu stiu daca sunt comercializate si in România, dar vreun cabinet medical s-ar putea sa aiba si sa il inchirieze pentru un timp. Exista si unele sprayuri cu feromoni pentru calmarea pisicilor stresate sau speriate si care ar putea avea succes daca pulverizati in zona – exista, totusi, un dezavantaj: atrage si pisicile din vecini.
O alta metoda de a ghida pisica spre casa este sa goliti sacul aspiratorului in zona, pe o suprafata cat mai mare. E mirosul casei unde a trait pisica si in mod sigur in acel sac sunt si firele ei de par, deci si mirosul ei. Faceti asta la fiecare 10 zile, sau chiar mai des daca ploua sau bate vantul.

Poate ca ar trebui sa implantati pisicii cip (legea o cere, oricum), mai ales daca este una care e lasata libera; daca o gaseste cineva ii poate afla mai repede stapanul, pentru ca nu toti oamenii au acces la Internet sau se descurca sa caute, sa dea anunturi si nu foarte multi stiu ca exista site-uri si grupuri online „specializate”.

Dupa ce gasiti pisica dezlipiti afisele pe care le-ati imprastiat prin cartier pentru ca s-ar putea ca oamenii sa sune in continuare cand vad o pisica ce li se pare ca seamana.

Si pentru a gasi pisica si pentru a gasi cainele trebuie sa te transformi in detectiv. 

63 de comentarii:

  1. Ha, imi aduce aminte de motanul golan al nepoatei mele.
    El era obisnuit sa stea si in curte, in garaj si in casa, dupa caz.
    Dupa care se facea nevazut cateva zile.
    La inceput era sperietura, dupa care venea batut sau victorios dupa cate vreo batalie.
    Cea mica il chema, il fluiera.
    El era un golan cuceritor. Nu mai voia nici mancare, nici high life-ul de acasa.
    Mai sunt si din astia.
    Din pacate intr-adevar a fost dus de urgenta intr-o seara ori deoarece a fost batut si am fugit cu noaptea in cap la veterinar.
    Ca orice pisica curioasa mai se ducea si prin gradinile cu pui si alte chestii din acestea, desi el avea bobite de tot felul.
    Asa ca pisicile fac intotdeauna ce le place

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa-s motaneii, mai golanasi. :) Dar nici cu femelele nu mi-e rusine. :) Curiozitatea impinge pisicile sa haladuiasca si, uneori, nu mai gasesc drumul spre casa.
      Stiu din experienta proprie si cum e cu pisoi pierduti si cu ei batuti de alti motani. Cei pe care ii avem acum au o parte din balcon amenajata special - poate e egoism. dar nu vreau sa mai simt durerea pierderii.

      Ștergere
    2. Eu am pierdut doua pisici în același timp mama și fiica sa au dispărut de ceva vreme ,ele erau obișnuite sa stea afara ... Dar nu s-au mai întors . Au dispărut cam acum vreo câteva săptămâni erau niște pisici care locuiau la țară și când am fost la țară bunica mi-a spus că nu au m-ai dat pe-a casa de câteva săptămâni aproape o lună (nu cred că ar fi bunica implicată în asta pentru că ținea la ele)mă rog sunt destul de speriată să sa nu fi murit intre timp ..

      Ștergere
    3. Poate ca au gasit un "teritoriu" unde le place mai mult (pisicile mai fac si asta). Daca nu erau sterilizate e posibil sa fi fatat intre timp si au ramas in acel loc...
      Pisicile, in general, chiar si cele crescute in apartament, se adapteaza destul de usor in "salbaticie".

      Ștergere
    4. Bună seara am pierdut pisica a sărit geamul, pisica era sterilizata ,am cautat o strigător dar în zadar credeti ca se intoarce astept raspunsul vostru

      Ștergere
    5. Nimeni nu poate sti daca se va intoarce... Poate ca a revenit deja - ceea ce sper.
      Sunt fiinte foarte curioase si o fereastra deschisa e o "momeala" perfecta pentru ele.
      Poate reaparea in zona oricand, dar daca e tematoare va sta mai mult ascunsa...
      Daca nu e un etaj foarte inalt, lasati mancare proaspata pe pervaz... (poate vor veni si alte pisici, dar e o sansa in plus pt a dv.)

      Ștergere
  2. din pacate, uneori, ce-i pierdut, pierdut ramane!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E o realitate cruda.
      Sunt tare fericita, insa, pentru cele care resusesc sa ajunga acasa sau sunt duse acasa.
      Se zice ca pisicile se adapteaza repede pe strada - mai repede si mai bine decat cainii - dar nu mi le pot imagina (nu vreau sa mi le imaginez) prin containere dupa ce au cunoscut siguranta unui camin.

      Ștergere
  3. Am pierdut motanul roscat pe nume Mango,pe 14 iulie 2018,castrat 11 ani,in Bucuresti zona Calea Calaradilir,Udriste,Mircea Vodă,obisnuit sa iasa in teritoriu.Credeti ca ar mai putea gasi drumul inapoi?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ar trebui sa poata gasi drumul inapoi, dar le ia mult timp sa ajunga - atunci cand reusesc sa gaseasca "urma" (se deplaseaza mai mult noaptea, le e atrasa atentia de fel si fel; le sperie oamenii sau cainii si alearga disperate fara a sti incotro - si o iau de la capat). Daca nu o ia nimeni, daca nu e accidentata...
      Imi pare rau ca l-ati pierdut - stiu ce inseamana incertitudinea de a nu sti daca e bine, mai ales dupa atatia ani in care l-ati avut alaturi.
      Sper sa-l gasiti!

      Ștergere
    2. Am pierdut pisica acum o Luna in bucuresti zona gorjului militari am adus de la tara si a stat in casa 3 zile dupa care a fugit. Credeti ca se mai intoarce la mine

      Ștergere
    3. Of. Sper ca a revenit, sau ca ati gasit-o...
      Daca nu era pui-pui cand ati adus-o e posibil (nu obligatoriu) sa fi plecat... spre "casa ei"... Fiind obisnuita cu multa libertate e posibil sa-si fi dorit, din nou, aceasta libertate.

      Ștergere
  4. Eu pe data de 22 Iulie 2018 ( cea mai blestemata zi din viata mea) mi-am pierdut pisicuta ( o superba pisicuta, asa de frumoasa era) intr-o zona de munte -la Izvorul Muntelui, jud.Neamt. Pisicuta cu 2 saptamani inain te a fost adoptata de la un cabinet veterinar, acel doctor are mai multe pisici pe care le-a ingrijit, sterilizat si deparazitat, eu adoptand-o pe cea mai frumoasa, doctorul mi-a dat-o cu incredere . Am luat-o la o plimbare in ham pentru pisici , desi sotul meu a strans mai tare hamul, ea s-a zbatut , s-a smuls si a fugit ....inspre padure ...a vazut o carare si dusa a fost. Am intrat in padure, am strigat-o cu voce balnda, am pus capcana cu carne si cu o jucarie de-a ei, ce nu am facut .....? Eu locuind in oras (Piatra-Neamt-centru) am facut si cate doua drumuri atat dimineata cat si seara cu nadeajdea in suflet ca o voi gasi pana la urma.....dar am fost dezamagita..nu am gasit-o. Marti, 24 Iulie 2018 , sotul meu fiind liber a cutrierat pe o ploaie torentiala toate potecile si cararile si l-a un moment dat a vazut-o pe o buturuga, dar s-a speriat si a fugit...unde Dumnezeu stie ? A doua zi am dus in zona in care a fost vazuta o cpacana cu carne, dar am prins in ea un superb motan insa l-am eliberat pt ca nu vroiam sa-l iau , sa iau ce nu-mi "apartiene" si gandidu-ma ca nu as putea sa provoc suferinta altei persoane, se vede ca era bine intretinut, era cu o blanita fumoasa si cam grasut. Cine ma poate sfatui cum sa-mi gasesc pisicuta ? O mai fi in padure? Bine nu chiar in padure , mai la marginea padurii a fost vazuta. Mai exista sanse sa o pot gasi sau macar sa vina spre capcana ? Capcana a fost putin mutata ( nu departe unde a fost vazuta) cu gandul ca poate si ea s-a speriat si a plecat din acel loc. Sunt disperata !!! Ma poate ajuta cineva cu vreun sfat ? Cine poate sa ma ajute in vreun fel , va rog sa ma contactati pe adresa de e-mail : mioara_maria2010@yahoo.com. Poate mai sunt si oameni cu suflet bland si iubitor de animalute sau vreun specialist in comportamentul pisicilor, va rog ajutati-ma si nu ma luati in batatie de joc. Mentionez ca am lipit si afise cu pisicuta pierduta, am vorbit cu cei de la Centrul de informare , cu turisti, am vorbit si cu cei de la Cabana Izvorul Muntelui, parca a inghitit-o pamantul.
    Ce ar trebui sa mai fac ? Sa mai astept ? Ajutati-ma , va rog .

    RăspundețiȘtergere
  5. Pe 22 iul 2018, pisicuța mea dragă a dispărut. Dar nu pentru că a fugit ea, nu. A fost luată de o vecină pentru a se răzbuna pe mine datorită conflictelor dintre noi. Inițial nu m-am gândit la asta, deși bătrâna mă amenințase de multe ori: ”Las că ți-o otrăvesc io!” ”Lasă că ți-o duc io d-aici” ”O să plângi tu, cu lacrimi amare!”
    Cum spuneam, inițial nu am crezut vorbele ei, le-am pus pe seama ignoranței ei, a vârstei, a contextului. Până acum o săptămână eram convinsă că Mira s-a strecurat afară, deși mie nu-mi era clar când și cum să fi făcut asta, pentru că ea era foarte sperioasă, dacă auzea pași sau voci se ascundea.. sau alerga în brațele mele... Nu pricepeam deloc CUM să plece ea la explorat în afară. Am căutat-o (încă o mai fac) zi și noapte, am lipit afișe, am vorbit cu medicul veterinar lăsându-i și lui un afiș, am pus lângă vila unde locuiesc, nisip din litieră, am întrebat pe toată lumea...nimic.
    Acum o săptămână un vecin mi-a spus (pentru că mă văzuse plângând când veneam de la servici) mi-a spus că a văzut-o pe bătrână cu Mira în brațe și că a dus-o la o mașină. Că a văzut-o și când îmi deslipea afișele lipite de mine.(Am uitat să vă spun că bătrâna era singura persoană de care Mira nu fugea pentru că se obișnuise cu ea). Apoi în mintea mea a început să se lege totul, totul căpăta sens și explicații logice. Dar din păcate, acest domn mi-a spus că nu dorește să fie implicat în această poveste și că nu vrea să aibă de-a face cu poliția...E dureros, sunt dispertată, pentru că fără dovezi sau martori nu pot face nimic pentru găsirea ei sau pentru pedepsirea vinovaților (deși asta din urmă nu mă încălzește cu nimic). Îmi cer scuze, v-am ținut cam mult de vorbă... dar credeți-mă că sunt disperată!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. DC nu vorbiți cu ea sa i spuneți ca i dați și bani numai sa vi o de a inapoi

      Ștergere
  6. Si eu am pierduto s.au mi.a furato cineva totusi maisper sa se intoarca la casuta ei...o chema Lyli..avea sgardita si nr de telefon deja este o saptamana si na sunat nimeni...astept

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Numarul de telefon ajuta daca pisicuta e prietenoasa si se lasa mangaiata si de straini - ceea ce nu se intampla cu cele mai multe pisici, mai ales daca sunt speriate.
      Sper din suflet ca ati gasit-o pe Lyli, ca o veti gasi!

      Ștergere
  7. Trist.. Din greșeală am pierdut și eu motănelul e speriat sper sa l găsesc prin împrejurimi..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper din suflet ca ati gasit motanelul, sau ca il veti gasi!

      Ștergere
  8. Buna seara eu m-am mutat de curând in Com Berceni din Bucuresti si am un motan de vreo 8 ani acolo pleca si cu lunile de acasa dar se întorcea mereu ,dar acum imi fac griji ca nu cunoaște zona si aici este mai mult in camp O săptămână ă stat numai in casa dar in seara ast a vrut afara si dus a fost ca nul mai găsesc l-am cautat prin curte ,magazie pe drum nu stiu unde sa dus ca nu cunoaște zona stiti cumva sanse sa se mai întoarcă imi fac griji mai am un motan si o pisicuță ei sunt bine oricum ei nu plecau dar asta pleca tot timpul ,nu este păstrat !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa nu fi plecat spre vechea locuinta, cautand "mirosurile" cunoscute - sunt cateva povesti adevarate cu pisici care au plecat de la noua locuinta la cea veche, unde era teritoriul lor. Nu toate pisicile ajung la "vechile teritorii", din pacate.
      In general, pisicile stiu sa se intoarca acasa, si se intorc, mai devreme sau mai tarziu, daca nu le prinde cineva, daca nu sunt accidentate.
      Va doresc din tot sufletul sa revina.

      Ștergere
  9. Buna seara
    Locuiesc in Popesti Leordeni si a venit in curtea mea, in motan roscat cu o pata alba mare pe piept. Are la gat un clopotel legat de o zgarda albastra. Motanul este destul de mare si bine hranit.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Probabil ca la acest moment ati gasit proprietarul.
      In astfel de cazuri trebuie facut ce fac cei care pierd un pisic: intrebari printre vecini, afise.
      E mai mult decat sigur ca este al cuiva, pentru ca are si clopotel - in general, clopotelul se agata la pisicile care au obiceiul sa prinda pasari (clinchetul alerteaza pasarile) :) Zgarda pot avea si "maidanezele", semn ca cineva se ocupa de ele fara a le lua in casa.

      Ștergere
  10. ff tristă e când dispare pisica de acasă pisica mea Marty a plecat în 23 decembrie 2018 de acasă și no mai venit acasă eu stau la casă îmi lipsește o bucată din inimă de când nu mai e o aveam de 6 ani jumate o iubesc si o vreau sa vina înapoi.oare mai vine ? oare mai trăiește?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E posibil sa traiasca. Pisicile se adapteaza la "traiul pe strada" mai repede decat cainii.
      Poate e prin curtile vecine, pe undeva unde sunt mai multe pisici.
      Daca nu sunt luate de cineva sau nu patesc ceva ele revin acasa, de regula (mai devreme sau mai tarziu)
      Sper din suflet ca a revenit, ca va reveni!

      Ștergere
  11. Am salvat dintr-un subsol, acum 5 ani, un motan ranit la ochi tare de tot de o masina.
    A stat acolo ascuns fara apa si mancare o saptamana.
    Era deshidratat . L-am luat , bineinteles acasa .
    Si-a revenit , era frumusel dar ochiul ranit nefunctional.
    Stau la bloc .
    Am iesit cu o treaba , cred ca nu l-am observat si motanul a iesit pe scara .
    Nu l-am auzit miorlaind , dar l-a auzit un vecin si s-a trezit sa-i deschida usa si sa-l lase afara.
    De joi de pe 04.04.2019 il caut ore intregi , am
    pus afise , dar pana acum nimic .
    Plang si ma rog sa-l gasesc in viata .Il iubesc si il astept.
    Disperare e mai puti decat realitatea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va inteleg sentimentele, pentru ca am trecut printr-o situatie asemanatoare (desi pisicuta gasita nu era ranita foarte rau); cand a plecat din zona blocului am simtit ca si cum am pierdut-o prin moarte. Am gasit-o dupa un an! Era mare, grasa si frumoasa, la un bloc de locuinte de peste drum. :)
      Mi-ar placea sa stiu ca motanelul s-a intors, ca l-ati regasit.

      Ștergere
  12. Mie mi a disparut motanul de 8 ani acum 3 saptamani,in aceeasi zi a disparut si motanul altui vecin iar peste 2 zile inca un pisic d al dansului,strada nu e asa circulata,motanul meu avea perimetrul lui,2 case in susul strazii si 3 in jos,nu pleca mai departe,statea si in curte cu cateii,toata iarna a stat doar in casa,era cuminte si destept

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Desi vreau sa alunga gandul, nu pot: poate ca cineva le-a luat in casa sau (mai tragic!) le face rau... Sau... daca au aruncat "autoritatile" cu otrava pentru soareci sau gandaci sa nu fi fost afectate si pisicile... :( Se afirma ca n-ar fi otrava daunatoare pentru alte vietati, dar cine poate sti ce...

      Ștergere
  13. Mi-a dispărut motănelul pe data de 9 04 2019!!!Era un motan castrat,liber la curte l-am căutat peste tot prin împrejurimi. Daca mi l-a luat cineva,sunt șanse sa se mai întoarcă acasă??? Sau daca s-a pierdut pe undeva si e dezorientat se va întoarce acasă??? Ajutati- ma cu un sfat!!! Va mulțumesc!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca l-a luat cineva s-ar putea intoarce doar daca e lasat liber prin curte... Totusi, pisicile sunt mai atasate de teritoriu decat de oameni sau alte animale... Daca ii place (se simte in siguranta) unde este probabil ca nu va reveni. :( Altfel, sunt sanse sa revina. Dezorientat in adevaratul sens al termenului nu ar trebui sa fie daca e sanatos (daca nu e accidentat etc.).

      Ștergere
  14. Am un motănel de un an, este sterilizat, am fost cu el la veterinar pentru o problemă la urechiușe, a fost foarte traumatizat de durere,locuiesc la bloc, seara stătea mereu cite o oră în fața blocului... I am dat drumul seara și dus a fost... L am căutat în zonă, el nu pleca din jurul blocului, credeți că v a mai veni? Are deja șapte zile...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper ca l-ati gasit!
      Fiind speriat (traumatizat), nu stiu ce sa zic... In general, pisicile speriate tind sa se ascunda... O pisicuta speriata ar putea fi ascunsa oriunde si chiar daca ne aude (ne simte) nu reactioneaza - e, pur si simplu, nemiscata; apoi pleaca sa-si caute hrana...
      Ati incercat "metodele" descrise in text?

      Ștergere
  15. De la ce varsta se dezvolta simtul orientarii la pisici?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asminti sa afirm ca stiu :), dar ma gandesc asa: de cand se nasc, desi nu vad, nu au dinti etc. (pana la varsta de 10 zile) disting temperatura cu ajutorul nasului si asa isi gasesc mama si se pot hrani. Oricum, stiu ca pisicile mai varstnice (nu foarte varstnice, cand isi mai pierd din simturi) gasesc mai repede (si mai usor) drumul spre casa.

      Ștergere
  16. Buna, pisica mea a dispărut pe 24 decembrie 2019 . O chema Bemsy si stătea afara.Nu a mai dispărut până acum mai mult de o zi . Stiu ca nu lipsește de atât de malta timp dar imi este dor de ea.Avea o sfârșit a roz,ea era albă cu diferite pete de culoare.Nu stiu daca sa imi fac griji sau sa mai astept puțin poate vine.Este sterlizata dar are un pui din ultima nastere.Poate o sa se întoarcă la el desi nu cred fiindca el are 1 an.
    Poate cineva sa imi dea vreun sfat?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cand se va intoarce nu o va face pentru pui.
      Cred ca ar trebui sa o cautati, mai ales daca in acea zi unii au aruncat cu pocnitori - daca s-a speriat s-a ascuns pe undeva (sau a luat-o la goana sa caute un adapost). Poate fi ascunsa oriunde... Incercati sa aplicati unele idei la care m-am referit in text.
      Sper din tot sufletul sa o regasiti!

      Ștergere
  17. Motanul meu de 3 ani a disparut dupa noaptea de revelion si sunt foarte ingrijorata... Ma gandesc ca poate s-a speriat din cauza artificiilor dar n-am idee pe unde ar putea fi. Noi locuim la tara, tot timpul statea pe afara, mai ales ca avem si curtea mare si stam chiar langa camp dar n-a mai lipsit niciodata atata timp si pe de alta parte ma gandesc sa nu fi patit altceva rau... Asta dupa ce, de vreo luna, nici mama lui, o pisica de 10 ani, cu care am crescut, n-a mai dat niciun semn de viata... Ea mai avea antecedente in sensul ca mai lipsise de acasa dar niciodata mai mult de o saptamana. Am tot asteptat sa se intoarca si nimic... Mi-am facut atatea scenarii in cap cum imi fac acum si cu fiul ei, am plans o gramada si mai ales de cand a disparit si el aproape ca nu ma mai pot concentra pe nimic. Ele de fel sunt niste pisici foarte curajoase, s-au batut si cu caini, motanul chiar are un semn pe o ureche dintr-o astfel de lupta. Deci mi-e teama doar sa nu nimerit pe mainile cui nu trebuie... Uneori, mai ales ea, stateau mult pe la vecina prin pod ca erau multi soareci acolo, ba chiar a si fatat de cateva ori acolo pisica, cred ca era locul ei favorit. Si tocmai d-asta ma tem cel mai mult, sa nu fie "implicata" vecina in disparitia lor, ca nu e genul care sa iubeasca prea mult animalele, de fapt toti vecinii mei au problema asta, au mentalitatea aia specifica oamenilor de la tara vizavi de animale. Dar totusi sper ca asta sa fie cel mai rau caz si ei totusi sa fie pe undeva in viata si poate, poate...sa se intoarca acasa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu cred sa fie implicata vecina cu podul plin de soareci... Ar trebui sa fie multumita ca in zona mai sunt pisici care stiu sa vaneze soareci... Poate au nimerit intr-o curte unde sunt caini... Sper ca nu!!!

      Ștergere
  18. Mie mia dispărut motanul acum 4 zile lam cautat peste tot nu lam gasit a crescut împreună cu un cățeluș de rasa mica nu stătea un minut fără cățel nuj ce sa putut intampla cu el lam cautat în garaj curte nimik sper sa vina înapoi e trista cățelușa nu mănâncă fără el erau de nedespărțit

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca nu era castrat e posibil sa fi plecat dupa pisici. E posibil si sa fi avut pui pe undeva si sa fi ramas pe acolo... Poate reusiti sa aflati daca stie cineva de pisici care au fatat in acea perioada.
      Sa sper ca a revenit motanelul? Ma gandesc si la catelusa...
      Daca nu a revenit... V-ati plimbat prin zona cu catelusa? Ar putea aparea daca o simte in apropiere - e mai mult o speranta.

      Ștergere
  19. Am ținut o pisică 8luni de pui mi la adus soția pentru băiatul nostru să nu se plictisească o pisica frumoasa dar după ceva timp a devenit un calvar cabluri roase rupte scaune fotolii pat am trecut și peste acestea dar când a ajuns pe bufet pe farfurii a pus capăt copilu fiind mai sensibil putea înghiți păr la orice oră efectiv am luat tot ce se putea pentru par de pisica degeaba pe unde mergea lăsa păr am hotărât s-o duc am suito în mașină și am dus-o undeva la 10-15 km de casă ajuns acasă și soția și copilul plângeau după ce întrebasem ce este de făcut ei hotarasera să-l duc dar se pare că m-am înșelat după 2 zile am început să caut în locul unde am lăsat-o degeaba nici urmă de ea mam gândit ori a murit în prima zi ori au luat-o pisica nu ieșise niciodată afară posibil 90%să fi murit și 10%să o ia cineva pentru a găsi am pus la bătaie 1000 de euro recompensa numai să nui vad suferind dar degeaba

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oooh! Un pisoi poate fi educat! Am avut mereu pisici in casa si pe toate am reusit sa le dezvatam sa urce pe masa - mai ales. De lasat, lasa par, si trebuie invatate de mici sa stea la periat. Daca parul cade excesiv de mult e posibil sa fie o problema cu pisica - veterinarul poate afla cauza.
      Pentru a nu mai "zdrentui" tapiterii au nevoie de "covorase" speciale pentru a-si "toci" gherutele. Exista in comert inclusiv niste "stalpi" infasurati in sfoara sau material rezistent - puteti face chiar dv ceva de genul. Trebuie supravegheati cel putin un an, pentru ca sunt foarte energici sicuriosi. Dupa un an-doi, incep sa fie mai linistite pisicile, nu se mai agata de draperii si perdele, nu mai exploreaza continuu pentru ca ajung sa cunoasca "teritoriul".
      Daca nu ati lasat-o in camp (sau la margine de sosea/drum) sansele de a fi gasit un loc unde sa ii fie bine sunt mari.
      Imi pare tare rau pentru suferinta dragilor dv.

      Ștergere
  20. Hey salut poate ma putetii ajuta cu un ras , motanul meu a fugit acum 1 an fix si intre timp lam tot cautat dar nicii un ras intre timp am adoptat inca 2 pisicute femele acum 1 sap a intrat in perioada de inperechiere si ce credetii?? Motanul meu a aparut am inceput sa pling nu imi venea sa cred , am vb cu el lam alintat a miorlait suptil la mine ma privit si sia vazut de treaba cu pisica mea .A trecut 1 sap si sa terminat cu inperechierea si ce credetii a venit si a miorlait la usa iam dat sa manice lam alintat cum o faceam eu dintodeauna dar nu ma lasa sal ating ce crdetii?? Ma mai recunoaste ??? O sa revina acasa ??? Eu sincer miasi dori sa reusesc sal inblinzesc si sa il castrez dar asta este doar un vis pentru ca el nu sta??? Ce parere avetii??? Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va recunoaste, cu siguranta! Daca nu sta sa-l prindeti, insa... nu stiu cum l-ati putea duce la veterinar...

      In copilarie am pierdut si noi o pisicuta. Am dat de ea intamplator, dupa mai mult de un an, la un bloc peste drum de locuinta noastra. Am luat-o, am adus-o acasa si a stiut exact locul in care manca atunci cand a stat la noi. Pentru ca deja aveam doi motani parintii au considerat ca e mai bine sa o duca unde am gasit-o... Au dus-o, dar de atunci nu a mai fost vazuta... :(

      Ștergere
    2. L-ati putea imblanzi doar daca ati reusi sa il tineti pe-aproape de dv., sa fiti cat mai mult cu el...
      Sunt multe pisici care nu se lasa mangaiate, luate in brate, desi stau in casa (nici macar in curte). Altele se lasa mangaiate si luate in brate numai de anumite persoane...

      Ștergere
  21. Mi-a fătat pisica un singur pui și la 5 , 6 zile a dispărut puiul de pisică dar mama pisică îl caută în locul unde erau undeva afară în curte. Posibil că puiul sa fie vânat de alt animal ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din pacate, e posibil... mai ales daca sunt ulii in zona (si pisoiul era in loc deschis - ceea ce nu cred, avand in vedere varsta lui) sau... sobolani. La un caine mi-e greu sa ma gandesc...
      La varsta aceea pisoii nu pleaca de capul lor - sunt prea mici, nu vad... si nici pisica-mama nu cred ca avea vreun motiv sa-l mute.

      Ștergere
  22. Am un pisoi de 2-3 luni care a plecat de acasa ieri pe la ora 12. Mai exista o sansa sa vina acasa?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E posibil... Pisicile, in general, se "ataseaza" de loc, mai putin de oameni - mai ales la varste mici.
      Sper sa-l regasiti.

      Ștergere
  23. Am un motanel in vârsta de 3 ani. Era necastrat și ziua manca și dormea in casa. Era un motan blând, chiar și-a dus gagica acasa la noi și a lăsat-o să fete. Mă așteptam să omoare pisoii și să se împerecheze din nou cu femela, dar nu a făcut-o. Un fiu de al lui trăiește cu noi și e mare.
    Obișnuia să lipsească de acasă cel mult o zi întreagă, dar următoarea zi apărea. Nu mi s-a părut că era bolnav și nici într-un caz nu era rănit.
    Sunt speriată. Se mai întoarce acasă? Era destul de prietenos și mă tem că probabil ar fi ales pe altcineva ca stăpân.
    Sau mă gândesc că poate are ceva gagica . L-am strigat de multe ori in locurile unde el apărea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate ca si-a gasit o noua "partenera"... sau, poate, are pui si prin alta parte.
      Nu stiu ca motanii sa-si ucida puii! Femelele o mai fac, in anumite cazuri (sau ii abandoneaza) Unii motani "participa" la educarea puilor, iar altii vin acasa cu... vreun urmas, tinandu-l cu dintii de ceafa. :)
      Sper ca motanelul a revenit, sau ca stiti ceva de el.

      Ștergere
  24. Pisica mea a plecat ieri seară după ce a fost speriată de cățeaua mea, credeți ca ar mai putea veni acasă

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. S-ar putea, daca nu gaseste un loc unde sa se simta in siguranta. Daca au convietuit mai mult timp impreuna sansele sa revina sunt mari.
      Daca o gasiti, incercati sa obisnuiti cele doua animalute sa se tolereze, daca nu sa se imprieteneasca.

      Ștergere
  25. Îți mulțumesc din tot sufletul. Eram disperată, dar după ce am aplicat sfaturile tale mi-am gasit pisicutul. Chiar multumesc de mii de ori.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur tare-tare mult pentru tine!
      Iti multumesc din tot sufletul ca mi-ai spus! O veste atat de faina! ❤️

      Ștergere
    2. Bună seara. Am un motan de aproape 8 luni, ținut numai în casa, împrietenit cu cățelul din curte puțin în iarna, când întra cățelul pe un hol mic din casa pe timp de noapte, dar motănel care este pierdut de vreo 28h,pentru ca a evadat din casa și s-a speriat de cățelul din curte. Îl cautam de ieri încontinuu și am lipit afișe peste tot în jur. Mi-ați mai putea da și alte sugestii? Ce as mai putea face?

      Ștergere
  26. Salut!Vara trecuta am gasit o pisicuta la mine in curte împreună cu mama mea am decis să o păstrăm..(era mică si neagra)i-am pus numele tom..însă de Crăciun pe data de 28 decembrie...ea a plecat de dimineata si nu sa mai întors..am plâns mult.. și încă plâng cand ma gandesc la el..iar vara aceasta părinții mei au decis să imi ia o pisica..Din fericire am gasit pe strada un motan alb cu negru..mic car un purice..Si i am convins sa ma lase sa il iau acasa..eram foarte fericită..era ca un frate pentru mine..A stat putin timp cu mine din august pana ieri 5 octombrie 2020..A plecat dimineata la 10 si nu sa mai întors nici acum..6 octombrie 2020..sunt distrusă.. Il vreau inapoi imi e dor de el..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uuuffff... Banuiesc ca ati intrebat vecinii daca l-au vazut prin curtea lor...
      Cand sunt mici trebuie sa fiti mereu cu ochii pe ei (stiu ca nu e intotdeauna timp). Sunt "ingrozitor" de curiosi.
      Sa sper ca la acest moment l-ati gasit?

      Ștergere
  27. Mi-am pierdut una dintre pisici in urma cu trei ore, e prima dată când se întâmplă așa ceva, era cuminte și albă, cealaltă sa întors acasă, dar nicio urmă de cealaltă. Trăiesc la o casă pe pământ la oraș, îi plăcea să se ducă după poartă, lângă stradă. O să mai vină ? Mă tem să nu o fi luat cineva.

    RăspundețiȘtergere
  28. Am o grădină lîngă o pădure mi-a dispărut o pisică că-mi de vreo 18 zile obișnuia să stea doar pe lîngă căsuța mai se ducea pe la vecini dar se întorcea mereu acasa si o alta pisică mi-a dispărut acum vreo 11zile si spre bucuria mea ca un dar de crăciun pisică s-a întors acasă eu cred ca pisicile mi au fost furate de o vecina care nu suporta deloc pisicile si mi le-a dus in oras spun asta pentru ca amîndouă pisici sînt foarte blînde prima pisică dispărută are un an si cateva luni si nu stiu daca are puterea sa vina acasa cea de-a doua pisică dispărută si revenită acasa fiind mai bătrână sînt trist dar si bucuros

    RăspundețiȘtergere
  29. Am o pisică de 2ani este sterilizata de felul ei este mai aventuroasa față de fratele ei. A dispărut pe 24 09 2021, am văzut-o pe la 9:00 dimineața în acea zi și de atunci nu a mai venit acasă ea venea minca stătea un pic și pleca ea știe unde bănuiesc că prin vreo casă părăsită de pe stradă, am cautat-o, am stigato dar degeaba pina acum nu a veni. Mai sint șanse să se întoarcă, menționez că am întrebat și vecinii dacă au văzut-o.

    RăspundețiȘtergere
  30. Mia fugit pisica acum cateva ore ea era obisnuita sa iasa des si pe la ora 7 seara venea mereu acasa si se juca cu fratele lui

    ea pare furata de cineva pentru ca cand o strig uneori raspunde cu un miorlait trist nu stiu exact de cine e furata dar daca ai putea sa imi dai niste sfaturi pe scurt ar fi super si as aprecia aici sunt niste detalii despre ea

    Pierdut in data de 27 octombrie 2021
    Baiat il cheama ciorapel si are un frate aporape identic
    ciorapel are blana gri si labutele si gatul alb rasa Albastru de rusia sau british shorthair (corcitura intre ele)
    pierdut in pisc Braila ajutor rapid daca vede cineva din braila

    RăspundețiȘtergere

NU sunt medic veterinar si nu pot raspunde la orice intrebare, dar va multumesc ca sunteti aici. Am ales moderarea comentariilor deoarece unii oameni folosesc cuvinte "urâte". Comentariile vor apărea imediat cand le accesez. Mulţumesc pentru înţelegere.