19 ian. 2017

Vrei un caine - ce ar trebui sa stii

Dupa ce ai ales cainele trebuie sa il aduci acasa. Asa cum il vei obisnui din prima zi asa il vei avea. Inainte de toate ii permiti sa inspecteze terenul, sa adulmece totul, sa se obisnuiasca in noul mediu. Daca e pui vei avea surpriza sa “marcheze” pe ici-colo, dar ai rabdare, pentru ca va urma educarea si vei scapa de aceste neplaceri. Daca ai si alte animale - caini, pisici, hamsteri etc - pasari sau alte vietati (iguana, soparla, broaste testoase etc) ii permiti - sub stricta supraveghere - sa le adulmece, sa stie ca sunt acolo si fac parte din noua lui “familie”. Cu pisicile trebuie sa fiti foarte atenti, pentru ca l-ar putea zgaria (mai ales daca e o singura pisica si nu a avut alta companie in afara de cea a omului).
Socializarea trebuie obtinuta de la inceput pentru a evita ulterioare neplaceri si stres.

Ai grija ca inainte de a aduce cainele sa ai pregatite pentru el: locul in care va dormi, asternutul, perii, piepten (daca are parul mai lung), vasul pentru apa, vasul pentru mancare, cateva jucarii - sa si-o poata alege pe cea preferata si care il va tine linistit cand ai treburi de facut - hrana necesara (umeda si uscata). La inceput - daca e caine de rasa, mai ales - intrebi pe cel de la care cumperi ce mancare i-a dat, pentru a-i da la fel la inceput si, treptat, sa il obisnuiesti cu alt fel de hrana, daca vrei.
Atunci cand alegi un caine de talie mica poti alege sa cumperi si o cusca de transport, sa il obisnuiesti de mic cu aceasta si sa se simta in siguranta, pentru a nu se speria mai apoi, cand e nevoie sa il transporti astfel, in avion sau alt mijloc de transport care permite transportarea cainilor.
Sa aveti in atentie pungile pentru a ridica dejectiile - in caz ca face pe trotuar, alei pietruite etc. Recomandarea este pentru manusi, lopetica si pungi dar punga e suficienta pentru ca iei cu punga, apoi intorci punga si o arunci in primul cos de gunoi. Dar! Aici exista o lacuna legala, o aberatie, mai simplu spus: nu trebuie aruncat in cos de gunoi obisnuit, unde sunt aruncate gunoaiele reciclabile (cosurile obisnuite aflate pe strazi). Iar astfel de cosuri nu exista in Romania! Asadar, aruncati in cosul de gunoi obisnuit. De preferat, insa, este sa obisnuiti cainele sa isi faca nevoile numai in iarba.

Alegerea numelui. Poti alege orice nume pentru caine - cei cu pedigree au nume multe si lungi, dar sunt strigati cu un nume scurt, de preferinta unul care sa contina mai multe consoane sau cel putin una, puternica, deoarece cainele isi va retine usor numele si cand il strigati scurt raspunde prompt. Una e cand strigi “Rex, nu!” si alta cand strigi “Nabucodonosor, nu!” Timpul de reactie al cainelui e mai scurt cand si numele e scurt.

Culcusul e locul cel mai important pentru caine: acolo se retrage cand se simte nesigur, cand vrea liniste, cand ai musafiri etc. De aceea, alegi un loc mai retras din casa, care sa ii asigure cainelui un loc mai ferit. Din chiar prima zi, din cand in cand, iei cainele de pe unde este si il duci in culcus, eventual flosind un cuvant sau doua pentru a-l face sa inteleaga ce trebuie sa faca acolo. De obicei se foloseste comanda “la loc” - cu mana intinsa ii si arati locul. Nu te astepta sa priceapa din primele zile. Trebuie sa fii consecvent.

E bine sa il obisnuiesti sa manance intr-un singur loc: ori in hol, ori in bucatarie sau chiar in camera unde doarme daca e mai comod asa, dar nu chiar langa culcus, sa nu verse apa (pe care trebuie sa o aiba la discretie, proaspata, mai ales daca il hranesti si cu boabe).
Ii pregatesti un loc unde va avea voie sa-si faca nevoile (necesitatile fiziologice) cat este pui - ulterior il inveti sa faca afara (in primele trei luni de viata e indicat sa nu scoatem puii afara, pentru a-i feri de eventuale boli, dar parerile sunt impartite). Acest loc pentru necesitatile fiziologice poate fi fixat in baie - dar cainele trebuie sa aiba acces liber acolo. Asternutul pentru nevoi poate fi aranjat intr-o tava din plastic, mare, pe care se astern mai multe ziare dar exista si asternuturi speciale, confectionate dupa sistemul pampersilor (mai scump dar mai usor de intretinut curatenia).

Trebuie obisnuit cu zgarda de mic si cand iesiti, cu lesa. Poti obisnui cainele cu lesa inca de cand e mic, plimbandu-l prin casa si obligandu-l sa mearga “la picior”. Cainii, mai ales cand sunt mici, sunt foarte curiosi si se reped catre tot ce nu le miroase cunoscut. Pe langa aceasta, sunt si foarte jucausi si nu au stare in lesa, vor sa fie liberi. Nu le permite, oricat ti-ai dori. Exista un timp (si loc) pentru joaca si un timp pentru plimbare.
Cand alegi un caine din rasele de caini considerati agresivi prin lege esti obligat sa ii pui botnita cand iesi cu el in locuri publice. Cainele trebuie obisnuit cu botnita de la varsta de sase luni, dar poti incepe mai devreme, cu o botnita mai mica, mai fina. Botnita se alege in functie de forma botului cainelui si trebuie aleasa una care sa nu provoace cainelui iritatii. Medicul veterinar este cel mai in masura sa va sfatuiasca. De asemenea, rasele de caini considerati agresivi prin lege trebuie inregistrati la politie.
Cainii cu valoare chinologica trebuie inregistrati la o asociatie chinologica, pentru a primi, intre altele, drept de monta, daca doriti sa aveti pui de la ei, mai tarziu. Toti cainii trebuie inregistrati si la un medic veterinar, care va elibera un carnet de sanatate in care vor fi inscrise toate vaccinarile facute de-a lungul timpului, deparazitarea periodica si eventuale tratamente.

Trebuie indepartate obiectele mici de la nivelul la care le poate ajunge cainele. Firele electrice, prelungitoarele, jucariile copiilor, detergentii etc trebuie sa nu fie in calea cainilor.

Trebuie trasate sarcinile cu privire la caine pentru toti cei din familie. De preferat ar fi ca unul singur sa se ocupe de educarea cainelui deoarece cainii sunt animale de haita si vor recunoste dominatia unei singure persoane. Mai apoi, cainele va asculta de fiecare, dar trebuie folosite comenzile anterioare, comenzi care trebuie sa fie cat mai scurte.

In educarea cainelui trebuie sa existe consecventa. Trebuie stabilit de la inceput ce are voie sa faca si unde are acces. Cum il obisnuiti de mic asa il veti avea. Cei mai multi caini prefera sa doarma in pat, langa stapan. Daca vreti sa evitati aceasta - ceea ce ar fi indicat - e bine sa nu-i permiteti accesul in niciun pat cat timp e mic. Mai apoi, daca il veti chema in pat va veni dar nu va face mofturi cand trebuie sa plece la “locul lui”. Trebuie sa stabiliti in ce camere are voie sa intre si in care nu (dupa ce i-ati permis sa exploreze totul). Trebuie invatat de mic sa socializeze cu alti caini si cu alte animale, dar si cu oamenii, fie ei adulti sau copii.

Respectand reguli simple te poti bucura in liniste, mult timp, de cainele tau. Cainele intelege si asculta comenzile omului dar nu este om, nu-l tratati ce pe un om si nu il rasfatati prea mult daca doriti sa evitati stresul si alte probleme.

Repostare de pe alt blog personal, din motive de ”categorie blog”. Ideea acestui blog mi-a venit mai tarziu.

4 comentarii:

  1. These are some fantastic tips. People need to be serious about getting a dog.

    Thanks for stopping by my blog!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Thank you for appreciation and for your visit here.
      If people think seriously about what it means to have a dog, there would be fewer abandoned dogs.

      The pleasure is mine.

      Ștergere
  2. These are some great tips! Thanks for stopping by my blog :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. I remember when I had my first dog ... I knew almost nothing.

      I like your blog! ❤️

      Ștergere

NU sunt medic veterinar si nu pot raspunde la orice intrebare, dar va multumesc ca sunteti aici. Am ales moderarea comentariilor deoarece unii oameni folosesc cuvinte "urâte". Comentariile vor apărea imediat cand le accesez. Mulţumesc pentru înţelegere.