Din punctul meu de vedere, șerpii (ofidieni) sunt creaturi fascinante. N-aș putea spune de ce îmi plac foarte mult. Sunt acoperiți cu solzi duri, foarte divers colorati și cu modele deosebite, cei mai mulți. Mobilitatea oaselor faciale este atât de mare încât șerpii pot înghiți o pradă mult mai mare decât capul lor - nu sunt sigură, dar cred că această caracteristică ii face unici.
Pe site-ul pixabay - cu poze care nu necesita atribuire = pot fi descărcate și utilizate - am găsit trei imagini cu șerpi care se potrivesc in jocul Reflexii in oglinda - inițiat de SoriN și găzduit azi de Carmen pe blogul Între vis și realitate.
Șarpele verde neted (Opheodrys vernalis)
E o specie de șarpe neveninos, care trăiește în America de Nord. Mai e numit șarpe de iarbă. E subțirel, nu prea lung (36-51 cm) și se hrănește cu insecte - foarte util la ținerea sub control a insectelor de pe pășuni, câmpuri (lăcuste, greieri, omizi etc.)
Cu toate că e neveninos, neagresiv, cei mai mulți indivizi care îl întâlnesc (și n-au cea mai mica idee ce și cum despre comportamentul acestuia) îl ucid.
Sursa foto: https://pixabay.com/users/bbphotodesign-4567771/
Șarpele galben
Majoritatea speciilor de șarpe galben sunt neveninoase; reprezintă puțin spre deloc o amenințare pentru oameni, dar pot mușca daca sunt provocați sau încolțiți (rănile, prin perforare, ar fi minore și ar durea cam ca o zgârietură de pisica).
Cei mai mulți șerpi galbeni sunt creaturi nocturne. Pot fi întâlniți în diferite părți ale lumii - răspândiți mai mult în zonele tropicale și subtropicale - și în medii variate: păduri, pajiști și chiar în deșert.
Se hrănește cu păsări, cu mamifere mici, cu insecte.
Sursa foto: https://pixabay.com/users/abdulkomeng-3360146/
Șarpele de pe bustean
N-am idee ce șarpe este, dar imaginea are reflexii.
Sursa foto: https://pixabay.com/users/orischak-5513233/
Nu mă pricep la șerpi, in general, dar știu să recunosc unii dintre șerpii care pot fi întâlniți în Romania.
M-am întâlnit cu ceva șerpi? Da, dar mai rar decât m-am întâlnit cu ursul. In Poiana Brașov (cred! e muuult de atunci) am văzut o vipera comuna, într-o pădure... Nu aș fi văzut-o daca nu mi s-ar fi atras atenția asupra ei, și nu as fi știut că e vipera: era aproape negru șarpele (am înțeles că femelele sunt astfel) și nu avea un V pe cap. Era semi-ascunsa sub un bolovan. Viperele sunt discrete (de fapt, mai toți șerpii sunt), nu sar in fața nimănui; se retrag când simt vibrații, și se ascund. Sigur, fiind atât de discrete poate că cei care au obiceiul sa se plimbe prin anumite păduri (și nu numai) au trecut pe langa unele și n-au avut habar... Veninul viperei comune nu are efect devastator asupra unui adult sănătos (in pericol serios sunt copiii, bolnavii cronici, vârstnicii).
Șerpi de casa, șerpi de apa am văzut mai des - cu un pui de șarpe m-am și jucat - l-am simțit aspru când se încolăcea pe brațul meu (nu era rece, nu era umed). Foarte drăgălaș.