14 apr. 2015

De ce urla cainii

Stramosul cainelui – mai mult sau mai puţin – este lupul, iar lupii au obiceiul sa urle.

In urma unui studiu efectuat pe noua lupi din doua haite de la Centrul pentru Studierea Lupilor din Austria s-a constatat ca animalele urla in special cand indivizi de rang inalt parasesc haita, deoarece acestia joaca un rol important in viata sociala a haitei si e firesc ca ceilalti sa doreasca a relua legatura cu ei – explica unul dintre cercetatori, dr. Simon Townsend. In timpul studiului (publicat in Current Biology) s-a observat ca atunci cand indivizii importanti nu erau dusi prea departe haita nu urla.
Pe scurt, cercetarea pare sa releve faptul ca urletul lupilor este explicat mai curand de factori sociali si nu de cei psihologici, precum stresul. Si s-a mai constatat ca durata urletului dureaza in functie de relatia dintre indivizi. Urland, lupii doresc sa intre in contact cu individ dominant sau cu un prieten.
(sursa: http://www.descopera.ro/dnews/11271777-de-ce-urla-lupii-oamenii-de-stiinta-au-dezlegat-misterul)

Prin urlet, strainii sunt tinuti la respect, membri haitei sunt chemati la vanatoare! :) Astfel, un caine care urla cand e lasat singur ziceEu sunt aici! Voi unde sunteti?

Asa stand lucrurile cu lupii cainii pot urla din (cam) aceleasi motive: un membru important al haitei este plecat – la munca, in vacanta etc. (cainii asociaza oamenii langa care traiesc cu membri ai haitei si, cei mai multi, recunosc omului – care stie sa se impuna – calitatea de conducator de haita) sau unul dintre prietenii sai este dus departe, adoptat de altcineva, ca exemplu.
Cainii lasati singuri in casa si/sau in curte e posibil sa urle; cainilor nu le place nici singuratatea si nici intunericul iar cei mai fricosi e probabil sa urle cand sunt singuri si mai ales cand sunt singuri (si neobisnuiti) pe intuneric, pentru ca sunt derutati.

Josh Weiss-Roessler ne spune ca un caine urla uneori fara a avea un motiv anume, ci doar pentru ca asta exista in codul sau genetic. Urletul e firesc, natural, daca nu devine cronic, adica obisnuinta.
In salbaticie lupul urla pentru a regasi un membru al haitei sau pentru a-i anunta pe ceilalti apropierea unui animal de teritoriul lor. La fel fac si cainii, doar ca acestia mai urla si numai pentru a-si anunta prezenta sau, uneori, cand un alt caine se apropie prea mult. Cand cainii urla noaptea, in curte, de exemplu, o fac pentru ca aud tot felul de sunete si vor sa-si anunte prezenta, din instinct. Atunci cand cainele urla din motivele de mai sus nu e motiv de ingrijorare (altul decat ca deranjeaza eventual vecinii din apropiere), dar cand urletul e urmat de agresivitate impotriva altor caini sau oameni trebuie aflata cauza – pentru ca s-ar putea ca urletul sa fie simptomul a ceva grav.
Urletul este si modul in care cei mai multi caini isi manifesta durerea (in special in cazul artritei) – ne spun noua, si semenilor patrupezi – ca sunt raniti sau bolnavi. Cine isi observa cainele ca scoate sunete ciudate sau ca vorbeste mai mult decat de obicei ar trebui sa-l duca la veterinar pentru control.

Poate ca ati auzit, uneori, o sirena, in departare – abia o auziti, dar intre unii prieteni patrupezi este cate unul care isi ridica (ciuleste) urechile si pe masura ce sunetul se aude tot mai aproape cainele devine mai agitat, iar cand sursa tocmai apare cainele se incordeaza si scoate un urlet de triumf, ca un lup in munti, cu gatul intins usor spre spate, cu botul spre cer (delimitand acustic teritoriul)... Isi anunta prezenta. Sirena – aflata mai aproape sau mai departe – este unul dintre motivele pentru care unii caini urla (cainii pot auzi sirena care suna chiar daca oamenii nu o aud).

Lupii urla in salbaticie pentru a se regasi unul pe altul. Un caine poate suferi de anxietate de separare, ceea ce inseamna ca va incepe sa urle cand plecati de acasa – ceea ce nu e distractiv nici pentru voi, nici pentru caine si nici pentru vecini. Cainii trebuie educati sa stea singuri mai multe ore, mai ales cand in familie nu e cineva mereu acasa. Veti sti daca e vorba despre anxietate de separare deoarece nu doar ca urla, dar si distruge lucruri, se invarte prin casa sau isi face nevoile in casa desi tocmai a fost afara. Acest comportament este destul de greu de indreptat, dar nu imposibil. Trebuie diminuat sentimentul de abandon, prin jocuri, prin afectivitate, prin sosiri inopinate acasa...
In anumite cazuri si cainii care sunt adoptati din adaposturi sau direct de pe strada e posibil sa sufere de anxietate de separare – de data aceasta de partenerul sau blanos.

Cainii mai pot urla si de foame dar si din lipsa afectivitatii din partea oamenilor langa care traiesc. Cainii care traiesc legati au sanse mari sa urle, la un momnet dat, din lipsa de miscare – cainele este un animal nu tocmai obisnuit sa traiasca in captivitate si daca nu face macar o plimbare mai lunga pe zi – sau nu alearga prin curte – e posibil sa devina anxios, daca nu char agresiv, pentru ca nu isi poate consuma energia.

Unii afirma ca un caine castrat / sterilizat nu urla – dar realitatea nu prea mi-a dovedit acest fapt.

Sa nu uitati ca un caine care urla ii antreneaza, de regula, si pe cainii din vecini asa ca putem asista oricand la un concert nocturn – in special – de urlete, pe langa faptul ca se pot aduna in preajma cainii maidanezi, sa participe la concert.


Un caine iubit, bine ingrijit (pentru unii nu sunt sinonime) are mai rar obiceiul de a urla, pentru ca oamenii langa care traieste ii arata afectiune, in primul rand. Un caine care sta in curte si urla noaptea ar trebui bagat in casa. Joaca de care aminteam mai sus poate avea efect sau nu... Unii caini urla la pericol, deci n-ar trebui ignorate mai ales urletele celor care nu au acest obicei: un hot, de exemplu, un inceput de incendiu, o teava sparta (sunt exemplele pe care le-am cunoscut mai mult sau mai putin mijlocit si cainii au fost cei care au alertat oamenii).

25 de comentarii:

  1. la tara cand urla un caine se spunea ca i moare cineva din familie, sau moare cineva in general, stau la bloc in si la parter exista un caine malamut alsacian, care timp de cateva luni bune urla intruna toata ziua, la un moment dat era chiar infricator, nu inteleg cum cineva poate sa si bata joc de un asemenea animal sa l tina inchis intr un apartament de bloc si ei sa plece saptamani intregi. Dupa cateva luni de urlat a murit o vecina, apoi m am gandit sa fie oare adevarat ce se spunea la tara? dupa ce au inmormantat o nu a mai urlat cam 1 saptamana, azi dimineata iar a urlat dar numai de 2 ori, acum iar sa ma gandesc cine mai moare din bloc? devine enervant si totodata depresiv acest caine. vreau o parere.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exista superstitia, si nu numai la noi – nativii americani (pieile rosii) credeau ca un caine urla cand asteapta sufletele celor morti pe Calea Spiritelor Plecate. Se zice ca un caine care urla in apropierea unui om bolnav prevesteste ca acel om va muri; daca un caine urla o data sau de trei ori (nu de doua ori) si atat se spune ca anunta moartea apropiata a cuiva din apropiere.
      Cainii, spun anumite mituri, sunt calauzele sufleteleor spre cealalta lume...
      Avand in vedere ca sunt caini capabili sa simta (si sa anunte) o iminenta criza de epilepsie a unui om sau sa simta existenta anumitor boli putem presupune ca simt si moartea vreunui om...
      Banuiesc (sper) ca nu a murit nimeni. Acolo pare mai mult o problema ce apare in cazul cainilor care sunt lasati singuri...
      Problema cainilor care urla cand sunt lasati singuri: anxietate de separatie... La fel si in cazul celor care latra cand sunt singuri in curte, dar acestia latra si noaptea, la fiece miscare/fosnet, la trecerea unui caine... In unele cazuri o fac pentru a-si anunta prezenta celorlalti caini (dar si altor vietati), avertizandu-i ca sunt in apropierea teritoriului lor, apoi tac. Acei caini care latra timp indelungat sunt intre cei mai fricosi sau care nu au fost obisnuiti (educati) sa stea singuri...

      Ștergere
  2. Am un rottweiler de 1 an si 11 luni , pana acum o luna a fost cel mai cuminte caine la modul ca nu urla cand plecam de acasa chiar si 12h. De o luna nu-mi mai recunosc cainele , nu duce lipsa de nimic este iubit , mangaiat , atat eu cat si fetita mea ne jucam mereu cu el , afara iese nu doar pt a-si face nevoile ci si pt joaca , hrana si apa intotdeauna la timp...nu inteleg de ce a inceput sa urle.Ce ma sfatuiti sa fac?Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi pare rau ca am vazut mesajul atat de tarziu. :( Poate s-a rezolvat acum... Daca s-a rezolvat e posibil sa fi fost in zona vreo catelusa in calduri (mai ales daca n-a mancat cateva zile si a fost mai apatic).
      Cred ca in primul rand ar trebui sa mergeti cu el la un veterinar, sa fiti sigura ca e sanatos: poate il doare ceva si cand e singur se sperie. Poate ca l-a speriat ceva in una dintre zilele cand a fost singur... Poate e un caine nou in zona... Ceea ce puteti face - daca nu sunt alte cauze - este sa il invatati sa stea singur.
      Sper din tot sufletul ca s-a rezolvat pana acum si daca nu, sper sa rezolvati. Cu placere.

      Ștergere
    2. Aveti - sau ati adus - vreo pasare "de colivie"? S-ar putea sa o fi "descoperit" si sa se "certe" cu ea. :) E valabila intrebarea si pentru alte eventuale vietati. :)
      Nu in ultimul rand: trebuie sa alerge destul de mult, sa-si consume energia.

      Ștergere
  3. Buna si eu am un rotwailer de 1.8 luni a fost plecat 8 luni la tara acum lam adus inapoi eu am 2fetite una de 11 ani si una 9 luni azi a inceput un urlat de ma speriat ca ce se întâmplă eu stiu ca prevestesc moarte cand urla ,eu am si atacurile de panica ma speriat foarte tare este adevarat sau din cauza ca nu mai am timp de el cum eram eu inainte cu el :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E posibil sa urle pentru ca nu mai are libertatea cu care s-a obisnuit cat timp a fost la tara - poate ca acolo avea parte de mai multa activitate. E posibil sa urle si din cauza ca nu va mai ocupati asa mult de el (poate fi chiar gelos).
      Nu prevestesc moarte urletele. :) Da, e posibil ca un caine sa urle daca isi simte stapanul care e grav bolnav sau pe cel care tocmai a trecut in nefiinta, dar nu "prevesteste".
      Pentru a preitampina neplaceri as zice sa consultati un medic ori de cate ori cainele urla - sa nu fie vreo durere.

      Ștergere
  4. Catelusa mea urla foarte des, are 2 ani, niciodata pana acum nu a urlat, este la menstruatie, poate fi si asta motivul? Ma sperie, sincera sa fiu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pana acum nu a urlat cand a fost la menstruatie? Ar trebui sa mergeti cu ea la medic (daca nu ati fost deja) - sa nu aiba vreo problema fizica.

      Ștergere
  5. Salut uhm am un caine care îi fac toate plăcerile îi dau sa mănânce îl îngrijesc mă joc cu el îl mângâi însă de la un timp urla are și mult spațiu de joaca nu toată gradina este oarecum închis dar în spațiul ăsta are suficient loc de joaca (este închis din cauza vecinilor sa nu mil omoare mă rog astai alta poveste) de durut nu îl doare nimic sa mai merg cu el odată la veterinar ? În schimb sa zic așa sa împlinit un an de când șeful de haita (sa zic așa sa stins) sa îl deplânga ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca a inceput sa urle curand dupa moartea acelui catel e posibil.

      Ștergere
  6. Salut!aceiași problema și la mine.ma dispera pe mine și vecini.nu se pune problema de libertate sau buna îngrijire.este un câine vioi,sociabil.Ce pot face,că nu mai pot dormi noapte,de noapte.si vecinii sunt deranjați că și mine.am citit tot felul de comentarii care nu mă ajută cu nimic..nu știu ce să fac!sunt foarte mulți câini liberi pe străzi,cred că și-ar dori libertatea lor.l-am lăsat și liber prin curte,a făcut numai gropi,îl lăsăm și cu maidanezii cate o ora două,dar el și mai tare urla!.nu pare bolnav,e plin de energie,e bine hrănit Îl am de 10 ani,crescut de pui.traiesc noapte de noapte un cosmar

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu pare bolnav nu e totuna cu nu este... Sper sa fie de la orice altceva, dar... daca a inceput sa urle de curand, avand in vedere si varsta, ar putea avea dureri de oase si chiar de dinti...
      Stiu ca e tardiv raspunsul dar cred ca trebuia sa il duceti la veterinar pentru o consultatie amanuntita si anumite analize.
      Cand animalutele incep sa aiba un comportament pe care nu l-au avut primul drum trebuie facut la un veterinar de incredere.

      Ștergere
  7. Sorin 23 dec2018.Am avut 2 ciini unul a murit si avea in jur de 15 ani celalat.are in jur de 12 dar a inceput sa urle ceea ce.el nu facea puteti sa imi spuneti de ce

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ar putea sa fie din cauza pierderii prietenului sau blanos, daca moartea a survenit relativ cu putin timp inainte de a incepe al doilea sa urle.
      Intotdeauna trebuie sa consultati veterinarul.

      Ștergere
  8. Bună . Am o catelususa de 10 ani la casa iar in urma cu o jumătate de an ne-am mutat si noi aici. Inainte locuiam la apartament insa veneam mereu in weekend la ea si tata venea zi de zi cu mâncare si mai mult de atat in aceiasi curte cu noibare casa si matusa mea care are si ea un caine cu care se joaca pe timpul zilei(fiind dezlegate) deci nu pare a suferi de singuratate sau anxietate. Si revenind la subiect nu înțeleg de ce in fiecare noapte urla cu toate ca noi ii oferim iubire continu, ru ies ziua cu ea la alergat, are spatiu cat vrea ea si pentru a fi nai aproape de noi i'am pus o cutie exact pe scari la intrare unde doarme sa ne fie nai usor sa o invelim acum pe timpul iernii ca e foarre friguroasa. Imi e foarte frica ca nu cumva sa urle prevestind moartea cuiva ca e singurul criteriu care l'ar putea indeplinii ea fiind si castrata..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu prevesteste moarte. Cainii sunt foarte empatici, e drept, dar nu "prevestesc" moartea.
      E posibil sa se teama, daca sta in curte. Unii caini, care au cotet in curte, au obiceiul sa latre la cel mai mic zgomot (si o fac de frica, cel mai adesea). Atunci cand urla ar trebui sa iasa cineva, sa invete ca nu e singura, chiar daca in curte nu e langa ea cineva care o iubeste.
      (mai mult decat am scris in text nu stiu; multe le-am aflat din proprie experienta, dar nu vreau sa-mi dau cu pararea aiurea). :)

      Ștergere
  9. Bună! Am un cane corso de 5 ani. Cam de o săptămână urla noaptea ca un lup, e înfiorător. Care ar putea fi motivele?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. S-a rezolvat problema?
      Nu spun ca ar fi cauze certe, dar, fiind,practic, la jumatatea vietii (conform mediei de varsta pt aceasta rasa) ar putea fi posibil sa aiba vreo suferinta... Sau... in ultimul timp se plictiseste? Acesti caini au nevoie de miscare, de exercitii.

      Ștergere
  10. Buna ziua.. Am si eu o catelusa de 2 Ani jumate.. Si de ieri a inceput sa urle.. Dar nu intruna.. Numai cand este cu mine acasa..Mananca.. Bea apa.. Se joaca.. Dar imi este frica pt k Anul trecut a facut la fel si dupa 2 luni a murit bunica mea.. Ce se intampla?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu... :( Cainii sunt empatici, si cu cat sunt mai apropiati de o persoana cu atat mai empatici sunt...

      Ștergere
  11. Am si eu un caine de 6 luni si 2 săptămâni,si de la ultimul timp urla în fiecare noapte la o ora anume,are si mama langa el!A fost bolnav acum vreo 2 săptămâni!Ce pot face ca sa nu mai urle? Unui vecin i-a urlat cainele câteva nopți, iar cu o luna după, i-au murit ambii bunici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca nu e o cauza medicala puteti doar sa mergeti la el sa-l linistiti.
      Cainii nu prevestesc moartea, dar sunt animale care simt ca ceva nu e in regula cu prietenii umani...

      Ștergere
  12. Am o catea de doberman are 2ani am dat-o la monta cu 5zile în urmă și acum 2seri ea urla noaptea nu înțeleg ce poate fi spuneți-mi vă rog

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In absolut orice situatie care vi se pare nefireasca in cea ce priveste animaltul dv trebuie sa intrebati, cat mai repede, un veterinar.

      Ștergere

NU sunt medic veterinar si nu pot raspunde la orice intrebare, dar va multumesc ca sunteti aici. Am ales moderarea comentariilor deoarece unii oameni folosesc cuvinte "urâte". Comentariile vor apărea imediat cand le accesez. Mulţumesc pentru înţelegere.