2 ian. 2025

Leopard la apa. RiO

Leopardul din imagini (Panthera pardus) e fotografiat in Parcul National Etosha din Namibia, prin 2020. Nu e fotografiat de mine! Eu abia reușesc să fac poze motanului familiei! 

L-am adus aici (doar in foto, desigur) de pe Adventure Travel, pentru jocul Reflexii in oglinda, inițiat de SoriN și găzduit azi de Carmen pe blogul Între vis și realitate.

Micuțul cu pete (nu e tocmai mic, dar e mai mic și mai ușor, are și petele mai mici decât un jaguar - felina, nu mașina) venise să se adape. 

Un leopard din Etosha venit să bea apa

In deșertul namibian nu sunt foarte multe surse de apa - multe locuri sunt amenajate special, de oameni, și acolo se întâlnesc, rand pe rand sau mai multe specii deodată, multe animale și păsări. Când se aduna păsările nu se mai înțelege aproape nimic - sunt multe și gălăgioase; flamingo atrag atenția in aglomerație.

A băut apă - reflexia nu e cine știe ce, dar leopardul e (in opinia mea, desigur); a privit, cu interes, spre fotograf, și și-a văzut de treabă, mai apoi.

Leopard din Namibia adapandu-se

Aceste pisici cu pete sunt cei mai adaptabili prădători mari din Namibia. Se camuflează perfect in mediul înconjurător. Exista o vorbă care suna cam așa: să nu menționezi câți leoparzi ai văzut, ci să te întrebi câți te-au văzut.

Acești prădători sunt vânători nocturni, dar activi înainte de apus și imediat după răsărit; rar pot fi observați la prânz. Sunt animale solitare - rar sunt împreună mai multe, doua, trei zile, când femelele sunt in calduri (excepție femelele cu puii - puii stau cu mama lor trei ani; altfel, ca și masculii, sunt solitare).

Leopardul venit să bea apa n-a plecat imediat; a vrut să se asigure că nu-l urmărește cineva, că nu e in pericol.

Leopard care a terminat de băut apă și e gata să plece

Leoparzii sunt trecuți pe lista animalelor vulnerabile, fiind tot mai puține exemplare deoarece zona omului se tot mărește, a animalelor devine tot mai mică și e inerentă întâlnirea sălbăticiunilor cu oamenii. De exemplu, Parcul Etosha a fost mult mai mare cu ani în urmă (1907), dar a devenit tot mai mic, ca urmare a presiunii oamenilor din zona, care aveau nevoie de terenuri pentru diverse - mai dezvolta ferme de animale mici, de pasari. Zona Etosha e deșertică, și, in general, e acoperita de un praf fin, alb - de la salina aflată acolo, cea mai mare din Africa. Praful alb se așază pe orice: locuințe, mașini, vegetație, animale... Motiv pentru care elefanții de acolo mai sunt numiți și elefanți fantomatici, iar Etosha derivă dintr-un alt cuvânt, care se traduce prin Marele loc alb.

In mai multe locuri din lume - unde au existat cândva - leoparzii au dispărut. Au destui dușmani naturali, dar cel mai mare dușman - și în acest caz - este omul. Degeaba e o felina superbă, excepțională - sare în lungime vreo 6 metri, în înălțime vreo trei, aleargă cu circa 85km/oră - omul are nevoie de teritorii și le ia, indiferent ce, cât și unde distruge.