20 feb. 2015

M-am saturat sa vad caini pierduti!

Si copiii se mai pierd – prin piete, parcuri, supermarket-uri – dar cainii! Necazuri se intampla uneori, oricata grija am avea dar, totusi, aceasta ar trebui sa fie exceptia, nu regula!

Nu pot intelege cum multi dintre cei care afirma ca-si iubesc cainii ii lasa liberi – mai ales in perioada de imperechere. Exista lese lungi pentru toate categoriile de caini.

Nu va lasati cainii masculi liberi in speranta ca doar-doar vor prinde vreo catelusa! Faceti rau si cainelui vostru – riscand sa-l pierdeti cand pleaca in cautarea unei cateluse in calduri – dar faceti rau si eventualilor pui care vor veni in aceasta lume in care oamenii par a nu mai fi capabili sa aiba grija nici de copii! Puii care vor veni vor sfarsi, cel mai probabil morti de mici sau vor mari numarul cainilor fara stapan pe care ii blameaza atatia oameni. Atunci cand cainele vostru s-a imperecheat la intamplare sa stiti ca e si vina voastra ca sunt pe strazi multi caini fara stapan! Nu le dati ocazia unor “bisnitari” care au pseudo adaposturi sa ceara bani tot mai multi de la bugetul local pentru a intretine – chipurile – cainii fara stapan.
Imperecherea la intamplare poate dauna sanatatii cainelui si pentru ca se poate contamina cu diverse prin contactul cu o catelusa bolnava.

Nu pot intelege cum de cei care au caini n-au habar ca un caine trebuie tinut in lesa mai ales in nopti precum cea de Revelion, cand care mai de care bubuie cu artificii! Cei mai multi caini se sperie de zgomotele puternice si o iau la goana bezmetici – singura lor dorinta fiind sa se adaposteasca, sa se simta in siguranta! Cum poate fi cineva atat de inconstient incat sa lase cainele fara lesa in astfel de zile?!

Ma doare sufletul cand vad fotografiile cainilor pierduti! Cei care i-au pierdut sunt disperati si posteaza fotografii cu prietenii lor necuvantatori surprinsi in ipostaze de tandrete sau cand se joaca, sau atunci cand dorm sau mananca… Le privesc ochisorii blanzi, boticul fin si “zambetul” pe care il afiseaza – dovada clara ca se simt iubiti, fericiti. Si mi-i imaginez apoi ratacind disperati pe strazi, haituiti de oameni si de cainii maidanezi, batuti de oameni si de caini maidanezi, in loc de mangaieri primind lovituri de picior in stomac sau beţe in cap, in loc de mancarea preferata primind mancare otravita si sfarsind in chinuri groaznice… Mi-i imaginez cautand cu disperare hrana si apa si un loc unde sa se odihneasca dar nu au parte de asa ceva si bantuie zi si noapte, ghidandu-se dupa mirosuri inselatoare, adulmecand toti oamenii in speranta ca isi vor gasi prietenii bipezi. Si bantuie, si bantuie pana se epuizeaza de foame, de sete, de alergare. Au fost iubiti si rasfatati si acum sunt ai nimanui! Au stat la caldura, pe saltele si perne destinate special lor si acum abia daca gasesc un loc sa isi odihneasca trupusoarele… Indura frigul in colturi umede si reci dupa ce au stat la caldura… Mananca resturi din gunoi dupa ce au mancat bunatati din vasele destinate special lor… Stau in zapada sau in ploaie sau sub soarele torid dupa ce au avut un loc ferit unde le era bine…

Unii, putini, sunt regasiti de cei care i-au pierdut dar altii ajung in adaposturi sau raman sa bantuie pe strazi, suferind de foame si de sete, disperati dupa un loc in care sa se simta in siguranta iar altii sfarsesc pe margine de drum loviti de vreo masina sau de mâna unui biped fara minte. Mai sunt si norocosii pe care oameni cu suflet milos ii iau in casa lor si le ofera ceea ce avusesera la inceput.

Mai, oameni! Nu va e mila de animalutele pe care ziceti ca le iubiti?! Asigurati-va ca nu pot iesi din curte sau din casa fara sa-i vedeti, asigurati-va ca ii aveti in lesa cand iesiti cu ei la plimbare… Cainii sunt firi independente si le place libertatea dar nu le faceti rau dorindu-le binele! Cainii nu sunt in siguranta oriunde atunci cand sunt liberi! Asigurati-va ca ii aveti mereu sub ochi!

Dar… ce sa mai comentez?! Unii nu-s in stare sa aiba grija de copii si imi imaginez ca pot avea grija de un caine?! Nu toti cei care iubesc cainii sunt si capabili sa ingrijeasca unul! Si la fel, nu toti cei carora le plac copiii (si au copii) sunt capabili sa aiba grija de ei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

NU sunt medic veterinar si nu pot raspunde la orice intrebare, dar va multumesc ca sunteti aici. Am ales moderarea comentariilor deoarece unii oameni folosesc cuvinte "urâte". Comentariile vor apărea imediat cand le accesez. Mulţumesc pentru înţelegere.