6 mar. 2015

Insula Pisicilor

Insula Aoshima, prefectura Ehime, in sudul Japoniei a devenit una dintre cele mai populare destinatii pentru cei care iubesc pisicile dar si pentru curiosi. Intr-o plimbare de 30 de minute, cu feribotul, de pe coasta, turistii sunt intampinati la sosire de o armata de pisici salbaticite, curioase. Insula nu e un paradis turistic pentru ca nu exista restaurante, pensiuni, magazine si nici macar chioscuri de unde poti cumpara o gustare dar iubitorii de pisici nu protesteaza – ei vin sa vada pisicile, sa le fotografieze, sa le filmeze.
Autor: Thomas Peter / REUTERS 
In anul 1945 insula era locuita de 900 de persoane. In timpul celui de-al doilea razboi mondial multi localnici s-au refugiat pe continent si in anul 1960 mai erau doar 655 de persoane si multe cladiri parasite. Pentru ca nu erau locuri de munca migratia a continuat. In anul 1976 a fost inchisa si singura scoala de pe insula. Pe la inceputul anilor 2000 a inceput sa se mareasca populatia de pisici si sa scada populatia umana, ajungand la 50 de persoane. Azi mai sunt pe insula 15 persoane, cu varste cuprinse intre 50 si 80 de ani: patru pescari si unsprezece pensionari si peste 100 de pisici.
Singura activitate intensa de pe insula sunt feriboturile care transporta turistii spre si dinspre locul cunoascut azi ca Insula Pisicilor.

Initial, pisicile au fost aduse pe insula pentru a starpi rozatoarele care daunau in special barcilor de pescuit iar azi armata de pisici face regulile in insula aproape abandonata. Soarecii au fost distrusi, oamenii au plecat, pisicile au ramas si s-au inmultit. Localnicii nu sunt deranjati in mod special de pisici si nici de turisti, dar prefera ca turistii sa le respecte intimitatea si sa nu-i deranjeze. S-au luat si unele masuri impotriva inmultirii pisicilor, zece dintre femele fiind sterilizate.

Pisicile din Aoshima nu sunt pretentioase cand vine vorba de mancare, multumindu-se cu ce le ofera turistii: orez, batoane energizante, cartofi etc. In lipsa unor pradatori naturali pisicile traiesc aici fara teama.

O alta insula a pisicilor este Tashirojima, in Ishinomaki, Miyagi, unde traiesc 86 de oameni si mai mult de 100 de pisici. Pe aceasta insula, insa, pisica este venerata, existand un altar si un concurs de fotografie, dedicate pisicilor.

Un filmulet cu pisicile din Insula Aoshima este aici:
https://www.youtube.com/watch?v=rHLLDOyZepY
Mai multe fotografii aici:
http://pictures.reuters.com/Package/Id/RTR4RUJJ

Sursa info: http://widerimage.reuters.com/story/its-raining-cats?utm_source=Facebook

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

NU sunt medic veterinar si nu pot raspunde la orice intrebare, dar va multumesc ca sunteti aici. Am ales moderarea comentariilor deoarece unii oameni folosesc cuvinte "urâte". Comentariile vor apărea imediat cand le accesez. Mulţumesc pentru înţelegere.