7 mar. 2015

Dragoste si teama de pisici

Oamenii care iubesc pisicile se numesc ailurophili (ailurofili, felinofili, gatofili). Cuvantul provine din grescul aílouros, care inseamna pisica, plus philos, care inseamna dragoste.

Unii au dus dragostea pentru pisici (ca si pentru caini, de altfel) la un nivel ridicol, daca nu absurd, angajand psihologi pentru pisici, imbracandu-le, coafandu-le, vopsindu-le si multe altele, tratandu-le ca si cum ar fi oameni. Despre acestia nu stiu daca sa afirm ca ei chiar iubesc pisicile sau se iubesc foarte mult pe ei.
Un adevarat iubitor de pisici are grija sa le ofere ceea ce le este necesar pentru a se dezvolta armonios intr-un mediu cat mai propice, tratandu-le ca pe ceea ce sunt: animale cu personalitate puternica, dar animale, si nu le chinuie cu tot felul de bazaconii.

Despre cei care prefera pisicile cainilor un studiu – cunoscut ca Proiectul Online de Personalitate Gosling (realizat in anul 2010 cu un numar de 4565 de persoane) - a aratat ca acestia au mai puternic dezvoltat factorul nevrotismului (instabilitate emotionala), fiind inclinati spre instabilitate si vulnerabilitate emotionala; sunt emotionali, impulsivi, iritabili, avand tendinta spre depresie si vulnerabilitate emotionala (pisicile le sunt de ajutor in a depasi momentele de depresie).
Acelasi studiu a condus la concluzia ca oamenii care iubesc mai mult cainii sunt mai sociabili si mai prietenosi.
Pe scurt, studiul a indicat ca iubitorii de caini au tendinta de a fi mai extrovertiti si mai constiinciosi decat iubitorii de pisici.

Un alt studiu, din anul 2014, realizat cu un numar de 600 de studenti, a indicat faptul ca iubitorii de pisici tind sa fie mai introvertiti, mai deschisi la nou, mai sensibili decat cei care iubesc cainii, mai nonconformisti, preferand sa fie mai practici decat sa respecte regulile si s-au descurcat mai bine la testele de inteligenta decat cei care iubesc cainii. Cei care iubesc cainii, conform acestui studiu, tind sa fie mai plini de viata, mai energici, mai amatoari de activitati in aer liber dar si mai inclinati sa respecte indeaproape regulile. Dintre cei intervievati cei mai multi au declarat ca prefera cainii. Totusi, realizatorii studiului recunosc ca nu pot spune daca rezultatele se aplica si altor grupe de varsta pentru ca aici au fost implicati numai studenti.
 ***
Fobia poate fi definita ca fiind o teama irationala, foarte persistenta,  dusa uneori la extreme si totusi inofensiva. Aceasta teama poate fi starnita atat de o anumita situatie cat si de anticiparea ei. De exemplu, un om care se teme de pisici se poate panica numai la gandul ca poate intalni o pisica.

Oamenii care se tem de pisici se numesc ailurophobi. Cuvantul provine din grescul aílouros, care inseamna pisica, plus phobos, care inseamna teama.
Ailurophobia (ailurofobia, felinofobia, elurofobia, gatofobia) este o forma de fobie manifestata prin teama irationala de pisici. Aceasta fobie se manifesta sub mai multe forme; unele persoane sufera de aceasta experienta aproape tot timpul, altele doar ca raspuns la stimuli directi. Situatii posibile care pot declansa teama de pisici: ascultarea torsului, vederea unei pisici in realitate dar si la TV sau in alte imagini si chiar prezenta unei pisici de jucarie; isi imagineaza posibilitatea de a fi atacati de o pisica, de a intalni o pisica in intuneric etc.
In unele cazuri fobia se limiteaza la pisicile negre. In evul mediu pisicile erau asociate cu supranaturalul, vrajitoria si diavolul si unii credeau despre ele ca sunt vrajitoare transformate; azi inca mai sunt oameni care cred ca vederea unei pisici negre le aduce ghinion.

Simptomele fobiilor sunt cam aceleasi in toate cazurile: ameteala, pierderea echilibrului, transpiratii, greata, tensiune musculara, palpitatii si cresterea ritmului cardiac s.a.

Despre aceia care chinuie sau otravesc pisicile – sau le ucid in alt mod – nu trebuie sa credem ca sufera de ailurofobie pentru ca ei nu sunt decat niste oameni nefericiti care se simt bine pentru scurt timp daca stiu ca-si fac sa sufere semenii care, chiar daca nu iubesc pisicile in mod deosebit, simt durere in suflet pentru acele vietati chinuite sau ucise.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

NU sunt medic veterinar si nu pot raspunde la orice intrebare, dar va multumesc ca sunteti aici. Am ales moderarea comentariilor deoarece unii oameni folosesc cuvinte "urâte". Comentariile vor apărea imediat cand le accesez. Mulţumesc pentru înţelegere.