14 mar. 2015

Pentru cei care iubesc cainii

Nu sunteti multi si faceti ce puteti pentru a ajuta si cainii fara stapan. E un lucru de lauda si nu e deloc usor. Dar! Incetati cu atitudinea gen “nu exista nu pot, ci nu vreau” atunci cand cineva spune ca nu-si permite sa aiba grija de un caine sau de o pisica. Nu cunoasteti situatia persoanei respective – e posibil sa fie doar o persoana foarte comoda, dar o priveste personal si nu aveti dreptul sa o judecati si sa ii reprosati ca nu vrea sa ia caini sau pisici in grija – poate ajuta oferind bani sau produse necesare, iar daca n-o face nu-i bai.

Cand cineva va spune ca nu-i permite timpul sa ingrijeasca pisici sau caini nu-i trantiti texte ca si voi aveti munca si copii si alte alea (poate unii au multe in plus). Unii locuiesc la bloc si ar trebui sa plimbe cainele de cel putin doua ori pe zi, iar in restul timpului – intre 10 si 14 ore (calculand si timpul dus-intors si alte treburi) - cainele ar sta singur, poate ca ar latra deranjand vecini, poate ca si-ar face nevoile prin casa si multe altele. Cand omu’ vine de la munca frânt numai energie sa curete nu mai are, apoi sa scoata cainele si multe altele. Poate ar avea probleme cu vecinii, si numai de şicane si reclamatii nu i-ar mai arde… Plus ca s-ar putea sa fie o persoana care are in grija mai multe animale, doar ca nu o spune pentru a nu parea ca nu se descurca sau, doar, nu vrea sa se laude cu ce face si cat face, de una singura sau in colaborare cu prietenii apropiati…
Incetati a fi sarcastici cu cei care nu vor sa ingrijeasca animale intr-o garsoniera la bloc sau pur si simplu nu vor sa isi asume o astfel de responsabilitate!

Daca vine un copil in familie sau daca nu-l mai puteti ţine din cine stie ce motive (care pot interveni oricand) nu abandonati cainele in strada! Cautati un om bun pentru el, unul care sa nu-l abandoneze cum faceti voi, uneori dupa multi ani in care l-ati rasfatat. Sau, macar, duceti-l la un adapost – chiar daca nu va avea o viata buna macar nu va suferi de foame, sete si frig in aceeasi masura ca pe strazi.
Pisicile se adapteaza pe strada mai repede decat o fac cainii care au fost crescuti in casa.

Cand cineva, in cartier, va spune sa faceti curat dupa ce hraniti cainii sau pisicile nu va enervati! Nici n-ar trebui sa vi se spuna sa pastrati curatenia. Faptul ca hraniti niste fiinte neajutorate nu va da dreptul sa lasati mizerie in jur – curatati resturile care raman, adunati hartiile pe care lasati mancarea, daca nu o asezati direct pe jos, in cutii sau caserole. Incercati sa hraniti cainii si pisicile mai departe de intrarea in bloc: si cainii si pisicile se obisnuiesc sa astepte mancarea in acel loc si astfel vor fi linistiti si oamenii carora le e frica de caini. Ganditi-va si la oamenii din jurul vostru, nu doar la animalute – in acest fel le faceti un bine si animalelor, pentru ca e mai mic riscul de a fi lovite de cei excesiv de frustrati.
Nu aruncati oase si lături de la fereastra in speranta ca le va gasi vreun caine sau vreo pisica – reusiti doar sa faceti mizerie pentru ca nu toti cainii vor roade oasele pe care nu e nici un firicel de carne si pana da vreun caine de ceea ce ati aruncat ar putea fi alterate si animalul nu se va atinge de ele si nu pentru ca nu e flamand, ci pentru ca simte ca nu e hrana acea stricaciune.
Adunati rahatul de caine macar atunci cand e facut pe asfalt. Nu e vina cainelui ca o face si nu trebuie sa va fie scarba sa adunati, doar ca, de regula, in apropiere nu e niciun cos de gunoi…
Din loc in loc plasati vase cu apa - multi se gandesc sa hraneasca animalele de pe strazi dar putini se gandesc ca le trebuie si apa.

Plimbati-va cainele tinandu-l in lesa, mai ales in zonele aglomerate – si nu lasati lesa lunga cand sunteti in astfel de locuri pentru ca nimeni nu e obligat sa sara peste firul lung al lesei sau sa se fereasca de un caine; chiar daca e un caine bland unii se sperie – luati prin surprindere ar putea face gesturi bruste chiar si cei care nu se tem de caini, altii ar putea striga si sperie cainele, despre care nu poti fi sigur ce reactie are si te mai alegi si cu vreun necaz.
Lasati cainele acasa cand mergeti la cumparaturi pentru a nu-l lasa singur in faţa magazinului nici chiar legat – exista riscul (mare!) sa fie furat sau lovit; si nici nu-l târâţi dupa voi in piata aglomerata, sa fie lovit animalutul, din greseala ori din “greseala”, sau sa va injure toti cei care-s preocupati de pretul verzei.

Cei care-si plimba cainele in lesa ar putea sa fie si ei nemultumiti ca un caine liber ar sari la al lui, care-i imobilizat in lesa. Exemplu: un Bulgog francez (caine de talie mica) lasat liber a sarit la gatul unui Boxer aflat in lesa – daca stapanul Boxerului nu ar fi avut prezenta de spirit sa pareze saltul cu piciorul Buldogul si-ar fi infipt coltii in beregata acestuia pentru ca lesa il impiedica sa se apere singur. Un caine Rottweiler, in parc, lasat liber, a ucis un catel Caniche tinut in lesa. Buldogul francez avea amintirea unui caine mare care l-a ranit candva si sarea la beregata oricarui caine mare pe care il intalnea (si stiind asta stapanul il lasa, totusi, liber), dar Rottweilerul fusese violent pentru prima data. Cainii sunt imprevizibili, oricat de mult credem noi ca ii cunoastem. Un miros, un gest ii pot face s-o ia razna, mai ales pe cei care nu sunt foarte bine educati sau dresati sa asculte instant comanda stapanului. Iar cand sunt femelele in calduri chiar si cei dresati o cam iau pe aratura.
In plus, plimbandu-l in lesa nici nu il pierdeti si e mai usor sa observati daca inhata ceva de pe jos – cainii care au stapan mananca si ei de pe jos si n-o fac pentru ca nu-s hraniti, ci pentru ca e in firea lor. Pentru a nu manca de pe jos trebuie dresati – si nu e usor un astfel de dresaj.

Nu loviti cainii fara stapan care se apropie de al vostru – daca aveti un caine vaccinat la zi nu exista riscul sa ia cine stie ce boala, si nu va lasati animalul liber pentru a se imperechea la intamplare – atunci ar putea contracta o boala ;) – pentru ca – nu-i asa?! – ne straduim sa micsoram numarul cainilor fara stapan.

Respectati-va vecinii pe care-i intalniti cand iesiti cu cainele. Nu lasati cainele liber, sa nu ii speriati pe cei care nu se asteapta sa-l vada; iesiti din lift intai voi, pentru ca cel care e, eventual, in faţa usii sa nu se sperie, luat pe neasteptate de aparitia cainelui – si nici cainele sa nu se sperie si sa inceapa sa latre cand ii apare cineva brusc in faţă. Educati cainele sa nu latre tot timpul cat e singur. Poate ca nu stiti ca latra in absenta voastra asa ca intrebati vecinii din imediata apropiere daca o face, si cereti-va scuze daca latra cainele cand e singur, si remediati problema.
Un singur om care are caine daca e nesimtit ii face pe oameni sa-i bage in aceeasi oala pe toti ceilalti care au caini sau ii hranesc pe cei fara stapan.

Nu raspundeti cu acelasi ton celor care nu au loc de voi. Ganditi-va ca acei oameni pot fi fricosi, invidiosi, depresivi sau doar frustrati sau pot fi chiar dusi cu pluta si sa sara la voi cu vreun cutit. Fiti intelegatori cu ei, chiar daca ei sunt nesimtiti. Se zice ca de zambesti mereu unui om incruntat pana la urma va incepe si acela sa-ti zambeasca.
Oferiti-le  nefericitilor o vorba buna, chiar daca ei va arunca vorbe de ocara.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

NU sunt medic veterinar si nu pot raspunde la orice intrebare, dar va multumesc ca sunteti aici. Am ales moderarea comentariilor deoarece unii oameni folosesc cuvinte "urâte". Comentariile vor apărea imediat cand le accesez. Mulţumesc pentru înţelegere.